Objavljena
MIODRAG TABAČKI
Gordana Popović - Vasić, Irina Subotić

Obimna monografija posvećena liku i delu Miodraga Tabačkog, sa preko 130 ilustracija u boji.

Knjižarska cena 8800 RSD
Cena 7040 RSD

Tagovi:  umetnostPozorištescenografijakostimografija

Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf, diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu i scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Karijeru je počeo 1973. godine scenografijom za predstavu To se nikad ne zna Bernarda Šoa. Od tada je uradio scenografije i kostimografije za više od 250 predstava. Najveći broj njegovih radova nagrađen je na pozorišnim festivalima i sličnim manifestacijama.

Tabački je i profesor scenografije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju. Kao gostujući profesor predavao je na Trent Univerzitetu u Notingemu, Engleska, i na više univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aktivni je član Komisije za scenografiju Svetskog udruženja scenografa i kostimografa – OISTAT.

Knjiga je dvojezično izdanje (na srpskom i engleskom) u tvrdom povezu i sadrži:

-obimnu studiju o umetniku Gordane Popović Vasić

-intervju sa Tabačkim koji je vodila Irina Subotić

-biografiju, teatrografiju, spisak nagrada, priznanja, samostalnih i grupnih izložbi

-bibliografiju od preko 550 jedinica

-132 stranice ilustracija u boji

-162 crno-bele ilustracije

-ukupno 280 strana

Gordana Popović - Vasić:

Rođena u Skoplju 1948. godine. Diplomirani istoričar umetnosti. Za diplomski rad na temu "Enformel u Srbiji" dobila je Nagradu Pavle Beljanski 1972. godine. Saradnik Matice srpske u Novom Sadu na Umetničkim topografijama Sremskih Karlovaca i Sombora.

Od 1973. godine objavljuje članke, prikaze, kritike i prevode o primenjenoj i likovnoj umetnosti (III program Radio Beograda, International Weekly, Likovni život, Kerameiki Techni). Napisala niz uvodnih i studijskih tekstova za samostalne izložbe pojedinih umetnika (Miloš Ćirić, Vladimir Todorović, Novica Kocić, Bosa Kićevac, Velimir Vukićević, Miodrag Tabački) kao i više priloga o Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Zamislila i ostvarila nekoliko izložbi primenjenih umetnosti (34. Oktobarski salon, Retrospektiva nagrađenih primenjenih umetnika na Oktobarskom salonu 1967-2001).

Od 1973. godine zaposlena na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao bibliotekar gde radi na poslovima nabavke, organizacije i klasifikacije bibliotečkog fonda. Kao gost Svetskog poslovnog saveta (World Affair Concil-a) tokom 1976. obišla više javnih i stručnih biblioteka u Kaliforniji, SAD.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), sekcija istoričara umetnosti, od 1987.godine

Irina Subotić:

Rođena u Beogradu 1941. godine. Diplomirala je na Odelenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta. Doktorirala na Ljubljanskom univerzitetu sa temom: "Likovni krug časopisa Zenit (1921 - 1926)". Bila je kustos Muzeja Savremene umetnosti i Narodnog muzeja, a potom profesor istorije umetnosti na Akademiji Umetnosi u Novom Sadu, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na Univerzitetu umetnosti. 
 
Organizovala brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Objavila studije, kritike, eseje, monografije i predgovore za kataloge izložbi na 22 jezika. Sarađivala u časopisima: Umetnost, Polja, Arti, Telegram, Bolaffiarte, Opus International, Ligeia, Sinteza, Moment, Nenj Moment, Život umjetnosti, Problemite na iskustvo, Umeni, Syntheses, Le Arti, Journal of Decorative and Propaganda Art, i dr. Najvažnije publikacije: "Zenit i avangarda dvadesetih godina", "Leonid Šejka", "Stojan Ćelić", "Olga Jančić", "Ljubica Cuca Sokić", "Konstruktivizam u Jugoslaviji", "Od avangarde do Arkadije" i dr.

Član domaćih stručnih udruženja kao i Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), Međunarodnog komiteta za muzeje (ICOM) i Europa Nostra. Dobitnica nagrade za najbolju kritiku o Pančevačkom bijenalu skulpture, zatim dva puta dobitnica nagrade Društva istoričara umetnosti za najbolju izložbu savremene umetnosti (za izložbu "Na iskustvima memorije" sa Gordanom Stanišić i za izložbu "Dosije Srbija" sa Borkom Pavićević i Anom Miljanić).

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7012-147-5
Težina knjige: 1825.00
Dimenzije knjige: 24,5x33
Broj strana: 291
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 05.08.2017.
wh0cd826862 <a href=http://himplasia.world/>himplasia</a> <a href=http://pilex.reisen/>pilex</a> <a href=http://serevent.reisen/>serevent</a> <a href=http://karela.world/>karela juice</a>
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske