Rasprodato
MISLITI DRUGAČIJE - Filozofija neslaganja / tvrdi povez
Dijego Fuzaro
Preveo sa italijanskog Marin Pavić

 

Onaj ko razmišlja, taj je nekonformista koji ne strahuje od toga da bude u manjini. Najlepši i najmoćniji glasovi ne pevaju u horu nego su svojstva solista. Retki su tako upečatljivi primeri koji pokazuju istinitost ove rečenice kao što je knjiga Misliti drugačije.

RASPRODATO

Tagovi:

Knjiga italijanskog filozofa gramšijanske marksističke usmerenosti Dijega Fuzara važan je doprinos borbi za slobodu mišljenja, govora i zastupanja drugačijeg stava od društveno vladajućeg. Onaj ko razmišlja, taj je nekonformista koji ne strahuje od toga da bude u manjini. Najlepši i najmoćniji glasovi ne pevaju u horu nego su svojstva solista. Retki su tako upečatljivi primeri koji pokazuju istinitost ove rečenice kao što je knjiga Misliti drugačije. U čitavom delu autor spori vladajuće vrednosti i norme koje neoliberalni poredak nameće kao samorazumljive atomizovanom globalnom društvu. No, u svom obračunu s potrošačkom kulturom, „profitnom desnicom“ i neoliberalizmom, on ne štedi ni „kulturalnu levicu“, intelektualce i novinare, gramšijevskim rečnikom „funkcionere nadgradnje“, pokazujući da su i oni umnogome doprineli stvaranju jednog politički korektnog diskursa koji sputava kritiku kao conditio sine qua non društvenog razvoja. Upravo zbog toga što je postojeće banalno i samorazumljivo najčešće je pošteđeno kritike, a time je zaprečen razvoj ličnosti i društva.

1. Ne slagati se
2. Na početku beše neslaganje
3. Oblici i stepeni nehomogenizovane percepcije
4. Demokratija i neslaganje
5. Od represije drugačijeg do nemogućnosti njegovog uspostavljanja
6. Vreme masovnog konsenzusa
7. Neokonformizam i neslaganje s neslaganjem
8. Profitna desnica, kulturološka levica: dva ogranka iste vlasti
9. Politički korektno jednomišlje
10. Ideologija istog
11. Kao Glauk, bog mora: manipulacija
12. Novi jezik i novi simbolički poredak
13. Voleti svoje lance: Boesijeva teorija
14. Neposlušnost, revolucija, pobuna
15. Bartlbii Pereira tvrdi da: fenomenologija duha nepokoravanja
16. Poslednji ljudi i novo simboličko ropstvo
17. Dva minuta mržnje
18. Ne slažem se, dakle postojim

Dijego Fuzaro:

Dijego Fuzaro rođen je 1983. u Torinu, gde je diplomirao i završio postdiplomske studije iz oblasti istorije savremene filozofije. Doktorirao je na Univerzitetu Vita-Salute San Rafaele u Milanu, gde predaje istoriju filozofije i koordinira Centrom za interdisciplinarna istraživanja istorije ideja, čiji je jedan od osnivača. Rukovodilac je internet stranice "Filozofija i njeni heroji" (www.filosofico.net), referentne tačke za filozofske rasprave u Italiji. Autor je velikog broja stručnih radova među kojima se ističu: Dobro se vratio, Markse (2009), Biće bez vremena. Ubrzanje istorije i života (2010), Minimalna Merkatalija . Filozofija i kapitalizam (2012), Budućnost je naša. Filozofija akcije (2014), Idealizam i praksa. Fihte, Marks i Đentile (2013), Antonio Gramši. Strast da se bude u svetu (2015).

Italijanski dnevnik La republika (La Repubblica) svrstao ga je među tri najmlađa evropska filozofa koji najviše obećavaju, zajedno sa Tristanom Garsijom iz Francuske i Markusom Gabrijelom iz Nemačke.

 

Godina izdanja: 2020
ISBN: 978-86-7102-633-8
Težina knjige: 380.00
Dimenzije knjige: 21x14
Broj strana: 160
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 02.01.2021.

Datum: 26.12.2020.

Datum: 18.12.2020.

Datum: 11.12.2020.
[url=http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/]Amoxicillin Online[/url] <a href="http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/">Buy Amoxicillin</a> dmu.tgkl.clio.rs.bem.ye http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Datum: 20.09.2020.

Datum: 29.08.2020.

Marin Pavić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske