Rasprodato
MOJ ŽIVOT
Maga Magazinović
Priredile Jelena Šantić, Marija Janković
RASPRODATO

Tagovi:  Pozorištebiografija

Knjiga Moj život Mage Magazinović sadrži autobiografske beleške iz četrdeset pet godina života ove umetnice, feministkinje, intelektualke, levičarke, prve žene koja je počela da radi kao novinar u Politici. U tom periodu, od 1882. do 1927. godine, Maga Magazinović bila je ne samo svedok i pronicljivi posmatrač, već i učesnik mnogih značajnih događaja. Analitički dar Mage Magazinović čini da njena sećanja svojim značenjem i sadržajem zalaze u sfere etnologije, psihologije, sociologije, obrazovanja, kulture i politike. Moj život jeste svedočenje o društvenim zbivanjima na prelomu vekova – posebno značajne su godine balkanskih ratova - ali je jednako značajno zabeleženo vreme njene intimne sreće i tragedije, te je ova knjiga dokument sa ličnim pečatom Mage Magazinović u kome, deo po deo, otkriva sebe samu.
Početkom veka Maga Magazinović pripadala je intelektualnim i umetničkim krugovima Beograda koji su utirali nov, evropski duhovni i kreativni put i radili na transformaciji dotadašnjih iskustava. Maga Magazinović donela je radikalan, osnovni pristup telesnoj kulturi u svim njenim domenima. Tek posle nje dolaze modernisti u drugim oblastima umetnosti. U kulturološkom smislu, kao umetnik i pedagog koji je u Beograd uneo najsavremenije metode, ona je doprinela modernizaciji patrijarhalnog društva. U svom plesnom izrazu ona je anticipirala narodnu tradiciju i savremeni pokret i tako stvorila novi umetnički svet. Ono što je bila njena borba za omasovljenu telesnu kulturu i umetnost, danas prepoznajemo u pokretima savremenog teatra i plesa.

Maga Magazinović:

Životni put Marije Mage Magazinović (1882-1968) bio je dinamičan - u neprestanom kretanju, istraživanju i učenju, kao i u upornoj borbi za emancipaciju žene. U pokretima tela ona je simbolizovala svoj ideal harmonične i slobodne ličnosti, sposobne i spremne za velika odricanja.

Godina izdanja: 2000
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 399
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Jelena Šantić:

Marija Janković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske