U pripremi
MOSKOVSKI GAMBIT - Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938 - 1941.
Aleksandar Životić

 

pretplata je završena 30. septembra

 

Ova knjiga stručnoj javnosti nudi jasan i pouzdan pregled događaja u vezi sa spoljnom politikom jugoslovenske kraljevine i njenim međunarodnim položajem u predvečerje Drugog svetskog rata i neposredno po njegovom izbijanju. 

Cena 0 RSD

Tagovi:

Ova knjiga stručnoj javnosti nudi jasan i pouzdan pregled događaja vezanih za spoljnu politiku jugoslovenske kraljevine i njen međunarodni položaj u predvečerje Drugog svetskog rata i neposredno po njegovom izbijanju. Posebna vrednost ovog dela ogleda se u sistematičnom pristupu arhivskoj građi. Autor u svoje istraživanje uključuje i dokumente iz ruskih državnih arhiva kao i Britanskog državnog arhiva u Zagrebu, iznoseći podatke do sada nepoznate široj publici. Načinom razmišljanja, sagledavanja pitanja i problema bitnih za istoriju Jugoslavije, modernim načinom prezentovanja, dopadljivim jezikom, autor je uspeo da na efektan način predstavi svu složenost jugoslovenske hladnoratovske pozicije i otvori niz novih pitanja na koje istorijska nauka za sada nije u mogućnosti da sa preciznošću ponudi pouzdane odgovore.

Aleksandar Životić:

(Beograd, 1981) jedan je od najznačajnijih srpskih istoričara novije generacije. Njegova stručna interesovanja prevashodno su usmerena ka izučavanju istorije Jugoslavije i Evrope u XX veku, istraživanju istorije Hladnog rata i istraživanju moderne istorije Balkana iz perspektive međunarodne politike. Objavio je knjige: Jugoslavija i Suecka kriza 1956-1957, Jugoslavija, Albanija i velike sile 1945-1961, Vašingtonska konferencija 1951. iJugoslovensko-sovjetske vojne suprotnosti (1947-1957). Vanredni je profesor na Katedri za istoriju Jugoslavije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Težina knjige: 200.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 720
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Milena Lakićević
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske