U sredu, 11. maja gostima sajma knjiga u Kragujevcu predstavljena je knjiga Moskovski gambit - Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg Rajha na Balkan prof. dr Aleksandra Životića. U promociji su učestvovali glavni urednik IP Clio Zoran Hamović i autor. Razgovor je moderirao Vladimir Stefanović.

Prisutnima je najpre predstavljena edicija Polis. Zoran Hamović je istakao da je nastala sa namerom da se stvori edicija kojom bi se dijaloški osvetljavala istorija, mimo ideološke opredeljenosti. Tako edicija Polis na jednom mestu okuplja studije autora čija su mišljenja međusobno sučeljena, zahvaljujući čemu je uspostavljena mreža različitih načina istoriografskog beleženja i mišljenja, odnosa prema istorijskoj praksi i predavanja istorije kao nauke.

Aleksandar Životić je govorio o nekim od ključnih tema koje knjiga pokreće - složenim diplomatskim odnosima koje je Kraljevina Jugoslavija nastojala da uspostavi sa zapadnim zemljama i SSSR-om pre pristupanja Trojnom paktu, o narušenim i ponovo uspostavljenim diplomatskim odnosima Kraljevine Jugoslavije sa SSSR-om, te o složenim geostrateškim interesima velikih sila koje su se borile za prevlast na Zapadnom Balkanu u predvečerje i tokom prve dve godine Drugog svetskog rata.

Promociju možete pogledati na sledećem linku: https://www.instagram.com/p/CdbMr6Wg14r/


Vezane knjige:
MOSKOVSKI GAMBIT – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938–1941. tvrdi povez sa omotnicom
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske