Objavljena
MUZIKA U RENESANSI
Filip Vendriks

Iscrpna i pregledna studija o teorijskoj misli o muzici u XV i XVI veku.

Knjižarska cena 825 RSD
Cena 660 RSD

Tagovi:  studijarenesansamuzikaumetnička teorija
Autor polazi od uvida da „muzika u renesansi daleko prevazilazi ono što je komponovano, izvođeno ili slušano i doprinosi da se preko nje dođe do koncepcije univerzuma (muzika sfera), poretka stvari (proporcije) i duše (unutrašnja muzika)“.
 
Ukazujući najpre na uslove i različite vidove teorijskog diskursa o muzici u epohi renesanse, autor se, u četiri poglavlja, bavi posebnim vezama muzike i retorike, muzike i astronomije, matematike i filozofije (musica speculativa), muzike i etike, muzike i teologije i muzike i mistike, sve do uloge muzike u postavljanju nove koncepcije Bića u osvit modernog doba.
 
Ovo delo pokazuje različite puteve kojima su išli mislioci i teoretičari, od Žana Žersona do Dekarta, uključujući i Marsilija Fićina, Erazma, Johanesa Tinktorisa ili pak Đozefa Carlina i Galilea Galileja.

Knjiga je posebno namenjena onima koji se bave muzičkom teorijom i njenom istorijom ali i svima koje zanima epoha renesanse.  

UVOD

1. USLOVI DISKURSA

2. MUZIČKO SUĐENJE

3. MERA MUZIKE

4. MUZIKA I BIĆE

5. MUZIKA I UNIVERZUM

ZAKLJUČAK - "Slušam, dakle jesam"

Bibliografija

Indeks

Filip Vendriks:

Muzikolog, profesor na Univerzitetu u Liježu i rukovodilac istraživanja u Centru za proučavanje renesanse pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Turu.

Njegova najznačajnija dela su L’opéra-comique en France au XVIIIe siecle (1992), Aux origines d’une discipline historique. La musique et son histoire en France aux XVIIe et XVIIIe siecles (1993), Vocabulaire de la musique a la Renaissance (1994) i Johannes Ockeghem. Actes du XLe Colloque d’études humanistes (1998). 

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-150-5
Težina knjige: 258.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 63
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske