Objavljena
NAČELA VIZUELNE ANTROPOLOGIJE
Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović
Priredio Pol Hokings

Prema tome, možemo biti sigurni da će, ako budu dobro čuvani, filmovi i video trake koje smo mi i naše kolege snimali širom sveta postati izuzetno vredan deo kulturne baštine narednih generacija. 
Pol Hokings

Knjižarska cena 1210 RSD
Cena 968 RSD

Tagovi:  umetnostfilmzbornik radovaantropologijadokumentaristika

Tekstovi sabrani u knjizi Principi vizuelne antropologije, koju je priredio međunarodno priznati antropolog Pol Hokings, ukazuju na važnost vizuelnog materijala, filmskih i video snimaka i fotografija, u antropološkim i etnografskim istraživanjima. Autor ukazuje na posebnu ulogu vizuelnog materijala u nastavi, u arhiviranju kulturnog materijala, u predstavljanju istraživačkih projekata, u istraživanjima na terenu, i tvrdi da mnogi predavači nisu svesni značaja snimanja u etnografskim istraživanjima.


Vladimir Perović - o vizuelnoj antropologiji 

I UVOD

1. Vizuelna antropologija u jednoj verbalnoj naučnoj grani (Margaret Mid)

II SNIMANJE ETNOGRAFSKIH SADRŽAJA I KINEMATOGRAFIJA

2. Kamera i čovek (Žan Ruš)

3. Posmatrački film (Kolin Jang)

4. I dalje od posmatračkog filma (Dejvid Makdugal)

5. Ideja i događaj u urbanom filmu (Džon Maršal, Emil de Brigar)

6. Istraživačko snimanje događanja koja se prirodno odvijaju: osnovne strategije (E. Ričard Sorenson, Alison Džablonko)

III VIZUELNA ANTROPOLOGIJA I PROŠLOST

7. Rekonstrukcija kultura na filmu (Asen Balikči)

8. Naši totemski preci i ludi učitelji (Žan Ruš)

IV BUDUĆNOST VIZUELNE ANTROPOLOGIJE

9. Plemenski strah od svesti o sebi (Edmund Karpenter)

10. Vizuelni zapisi, ljudsko znanje i budućnost (E. Ričard Sorenson)

11. Zaključak: entografsko snimanje i antropološka teorija (Pol Hokings)

 

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7102-477-8
Težina knjige: 420.00
Dimenzije knjige: 24 x 17
Broj strana: 142
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 09.10.2019.

Datum: 09.09.2017.

Pol Hokings:

Profesor antropologije, pionir u oblasti etnografskog filma i vizuelne antropologije. Studirao je arheologiju i antropologiju na univerzitetu u Sidneju, Torontu, Kaliforniji i Čikagu. U svojoj doktorskoj tezi bavio se istraživanjem etničke grupe Badaga u južnoj Indiji. Krajem šezdesetih godina prošlog veka predavao je etnografski film na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Anđeles (UCLA). Zajedno sa Markom Makartijem snimio je 1967. godine Selo (The Village), film o preobražaju tradicionalne irske kulture. Od ranih sedamdesetih pa sve do penzionisanja 2002, predavao je na Univerzitetu u Ilinoisu, Čikago. Od tada radi u Junanu, Kina.

Pol Hokings urednik je časopisa Vizuelna antropologija (Visual Anthropology). Napisao je i uredio brojne članke i knjige o etnografskom filmu, o jeziku naroda Badaga, kao i studije o demografskim promenama. Pored knjige Načela vizuelne antropologije, autor je i A Badaga-English DictionaryEncyclopedia of World Cultures: South Asia.

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske