Objavljena
NACIONALIZAM, MIT I DRŽAVA U RUSIJI I SRBIJI, Dublji uzroci raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije
Veljko Vujačić
Prevela sa engleskog Borislav R. Radović

Delo u  kome autor posvećenim istorijskim, sociološkim i politikološkim razmatranjem kolektivne svesti i društveno-političkih procesa u Srbiji i Rusiji odbacuje često nametanu tezu o isključivoj odgovornosti vodećih političara za različit način raspada Sovjetskog Saveza i SFRJ.

 

 

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1540 RSD

Tagovi:  rusijamitnacionalizamSrbija

Knjiga Veljka Vujačića ispituje ulogu ruskog, odnosno srpskog nacionalizma u raspadu Sovjetskog saveza i Jugoslavije 1991. godine. Zašto je ruska elita pristala na raspad SSSR-a u skladu sa postojećim granicama sovjetskih republika, tako ostavivši oko 25 miliona Rusa van granica Ruske Federacije, odnosno zašto je srpska elita težila, a ujedno i uspela da mobiliše Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se usprotive otcepljenju teritorija na kojima su živeli, pitanja su na koja autor pokušava da odgovori, nudeći nova naučna saznanja. U svojim razmatranjima, autor ističe ulogu istorijskog nasleđa, nacionalnih mitova, kolektivnog sećanja i književnih narativa u oblikovanju dijametralno suprotnih odnosa prema državi u Rusiji, odnosno Srbiji. I dalje, kako su ti odnosi u sadejstvu sa drugim institucionalnim faktorima, doprineli različitim ishodima 1991. godine u slučajevima raspada dve države.

Veljko Vujačić:

Godina izdanja: 2019
ISBN: 978-86-7102-619-2
Težina knjige: 700.00
Dimenzije knjige: 16 x 24
Broj strana: 392
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Datum: 14.02.2020.

Datum: 24.11.2019.

Datum: 01.11.2019.

Borislav R. Radović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske