Objavljena
NACIONALIZAM, MIT I DRŽAVA U RUSIJI I SRBIJI, Dublji uzroci raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije
Veljko Vujačić
Prevela sa engleskog Borislav R. Radović

Delo u  kome autor posvećenim istorijskim, sociološkim i politikološkim razmatranjem kolektivne svesti i društveno-političkih procesa u Srbiji i Rusiji odbacuje često nametanu tezu o isključivoj odgovornosti vodećih političara za različit način raspada Sovjetskog Saveza i SFRJ.

 

 

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:  rusijamitnacionalizamSrbija

Knjiga Veljka Vujačića ispituje ulogu ruskog, odnosno srpskog nacionalizma u raspadu Sovjetskog saveza i Jugoslavije 1991. godine. Zašto je ruska elita pristala na raspad SSSR-a u skladu sa postojećim granicama sovjetskih republika, tako ostavivši oko 25 miliona Rusa van granica Ruske Federacije, odnosno zašto je srpska elita težila, a ujedno i uspela da mobiliše Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se usprotive otcepljenju teritorija na kojima su živeli, pitanja su na koja autor pokušava da odgovori, nudeći nova naučna saznanja. U svojim razmatranjima, autor ističe ulogu istorijskog nasleđa, nacionalnih mitova, kolektivnog sećanja i književnih narativa u oblikovanju dijametralno suprotnih odnosa prema državi u Rusiji, odnosno Srbiji. I dalje, kako su ti odnosi u sadejstvu sa drugim institucionalnim faktorima, doprineli različitim ishodima 1991. godine u slučajevima raspada dve države.

Veljko Vujačić:

Veljko Vujačić je redovni profesor sociologije na Oberlin koledžu (Ohajo). Od 2015. do 2019. godine radio je kao prorektor i profesor Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu. Njegove oblasti istraživanja uključuju sociološku teoriju, političku sociologiju, kao i komparativno-istorijsku sociologiju, sa posebnim naglaskom na teorije nacionalizma i razvoj komunizma i nacionalizma u Sovjetskom Savezu, Jugoslaviji i istočnoj Evropi. Autor je mnogobrojnih stručnih radova, kao i knjige Sociologija nacionalizma (Službeni glasnik, Beograd, 2013). Knjiga Nacionalizam, država i mit u Rusiji i Srbiji prvo je objavljena na engleskom jeziku (Cambridge University Press, 2015), a potom i u ruskom prevodu (Evropski univerzitet u Sankt Peterburgu, 2019).

Godina izdanja: 2019
ISBN: 978-86-7102-619-2
Težina knjige: 700.00
Dimenzije knjige: 16 x 24
Broj strana: 392
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Datum: 13.03.2022.
yuggllf
Datum: 14.02.2020.

Datum: 24.11.2019.

Datum: 01.11.2019.

Borislav R. Radović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske