Rasprodato
NAĐOVE GROBNICE
Mirjam Blede
RASPRODATO

Tagovi:  Pozorištebiografija

Umetničko stvaralaštvo Jezefa Nađa organizovano je oko motiva ukorenjenih u njegovom detinjstvu koje on stalno i neumorno istražuje. Pa ipak, izvan zemlje rođenja, njegova teritorija je čitav svet, a u središtu ispitivanja je čovek. To objašnjava zašto je jedan deo njegovog rada u vezi sa smrću, nestankom i ciklusom života i zašto se mnogi njegovi motivi sjedinjuju sa figurama u kojima se prepoznaju likovi i ličnosti, bliska bića ili sasvim nepoznata, stvarna ili izmišljena, sa kojima se na svoj način druži ili koji ga stalno prate. Na igru pitanja Jozef Nađ odgovara pričama, alegorijama ili otvorenim metaforama. Ovaj tekst Mirjam Blede, upotpunjen fotografijama i crtežima, daje prikaz nekoliko tih priča, izbegavajući pri tom hronologiju i sistematsku analizu pojedinih komada kako bi dočarao celinu scenskog i likovnog dela. Autorka poziva na putovanje Nađovim univerzumom sledeći nit motiva i posebno onih figura koje ga na pozitivan način opsedaju.

Mirjam Blede:

Mirjam Blede angažovana je na Institutu za estetiku savremene umetnosti pri Francuskom naučnoistraživačkom centru (CNRS). Sa Klaudijom Palacolo koautor je knjige Pippo Delbono, Mon théâtre (2004).

Godina izdanja: 2007
ISBN: 978-86-7102-298-9
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 180
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latina
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volić
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske