Rasprodato
NAJVAŽNIJA UMETNOST - Istočnoevropski film u dvadesetom veku
Antonjin Lim, Mira Lim
Prevela sa engleskog Maja Ilić

Ova izuzetna istorija istočnoevropskog filma ujedno je i pripovest o sudbini umetnosti u totalitarnim režimima. Autori se bave bugarskom, čehoslovačkom, istočnonemačkom, mađarskom, poljskom, rumunskom, sovjetskom i jugoslovenskom filmskom umetnošću.

RASPRODATO

Tagovi:  umetnostfilm istorija xx vekaevropa

Pored detaljnog pregleda razvoja bugarske, čehoslovačke, istočnonemačke, mađarske, poljske, rumunske, sovjetske i jugoslovenske kinematografije, posebna pažnja posvećena je vremenu nastanka najznačajnijih filmova, periodu ždanovizma, vremenu posle Staljinove smrti, kada je filmska umetnost u zemljama istočne Evrope doživela procvat. 

"Nimalo slučajno, češki filmski istoričari i analitičari, Mira i Antonjin Lim, iskoristili su poznatu i nekada rado navođenu Lenjinovu “misao“, da je film „za nas navažnija umetnost“. Lenjin je time pouzdano nagovestio epohu cenzure, ideoloških pritisaka i progona u tzv. socijalističkom svetu, a to su na svojoj koži surovo osetili i autori opsežne studije „Najvažnija umetnost – istočnoevropski film u dvadesetom veku“.

Oni su posle ulaska sovjetskih tenkova u Prag 1968. otišli u izgnanstvo, odakle se, iz nekih razloga, još nisu vratili. Reč je o pionirskom, kapitalnom poduhvatu, bez premca po obuhvatnosti i kulturološkim implikacijama, u kojem su s posebnom pažnjom istražene kinematografije ovog dela sveta, od kraja drugog svetskog rata do pada Berlinskog zida. Limovi su svaku posebno istražili, osim Albanije (slutite zašto).To je u suštini neobrađeno područje, a pad Berlinskog zida označio je promenu režima i raspad državnih zajednica. U svim ovim zemljama, uključujući i jugoslovenske prostore, zatvorena je jedna kulturna epoha, koja je na filmskom polju ostavila, uz sve nevolje i povremeno tragične događaje, niz veličanstvenih ostvarenja.

Ova knjiga izdašno podseća zaboravne i novokomponovane ideologe jednoumlja, da su u ovom delu sveta stvarali, između ostalih, Andžej Vajda, Kšištof Kješlovski, Aleksej German, Andrej Končalovski, Miloš Forman, Ištvan Sabo, Bela Tar, Saša Petrović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović... Takva mera se teško dostiže." 

-Milan Vlajčić, 29.05.06 Blic 

UVOD

1. NA POČETKU

2. NADA I STVARNOST

3. STEPENI POBUNE

4. MOGUĆNOSTI UMETNOSTI I UMETNOST MOGUĆEG

Bibliografija

Indeks filmova

Indeks imena

Antonjin Lim:

Novinar i kritičar, urednik časopisa Literarní noviny u vreme Praškog proleća, profesor filma i drame. 

Mira Lim:

Dugi niz godina aktivno prisutna u istočnoevropskom filmskom svetu. Uređivala nekoliko praških filmskih časopisa. Autor je monografija o italijanskom filmu, Viskontiju i čehoslovačkom filmu. Predaje film i svetsku književnost. 

Godina izdanja: 2006
ISBN: 86-7102-206-4
Težina knjige: 678.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 507
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Maja Ilić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske