Rasprodato
NOĆI MADRIDA
Andres Amoros
Prevela sa španskog Biljana Bukvić
RASPRODATO

Tagovi:  esejistika

Netipična po sadržaju, knjiga Noći Madrida dočarava nam karakter Španaca i njihov svakodnevni život u periodu od 1898. do 1939. godine, sagledavajući ga iz perspektive svih vidova spektakla, kako scenskih umetnosti tako i narodnih zabava. U vremenu ispunjenom žestokim političkim i ideološkim raspravama narod je utočište našao u najraznovrsnijim vidovima zabava koje suštinski i duboko oslikavaju psihologiju Španaca.
Kako kaže Amoros, naš portret, između ostalog, dočarava i način na koji se zabavljamo. To doba u kojem je carovala zabava, kao karneval i fijesta, okončano je izbijanjem Građanskog rata i, naravno, Frankovim definitivnim ustoličenjem na vlasti. Delo je plod autorovog mukotrpnog istraživačkog rada u oblasti periodike, fono zapisa, ličnih svedočenja kao i obimne građe koja se odnosi na sve vidove španskog kulturnog života. Iako je bogato potkrepljeno dokumentima, čitanje knjige Noći Madrida je izuzetno uzbudljiva avantura, jer delo obiluje anegdotama i živopisnim slikama Španije, a pre svega njene prestonice, u više nego zanimljivom istorijskom trenutku.

Andres Amoros:

Rođen je 1941. u Valensiji. Profesor je španske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Komplutense u Madridu. Njegovo zanimanje, osim za proznu književnosti, oduvek je bilo usmereno i na svet pozorišta koji je pomno proučavao. Njegov književno-stvaralački opus obiluje delima čija je žiža interesovanja špansko pozorište XIX i XX veka, ali i pozorišne teme u najširem smislu.  

Godina izdanja: 2005
Težina knjige: 365.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 294
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Datum: 19.03.2020.
1zqjwc'"(){}<x>:/1zqjwc;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Biljana Bukvić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske