Objavljena
NOVA MUZEJSKA TEORIJA I PRAKSA
Preveli sa engleskog Jelena Kosovac, Đorđe Trajković
Priredila Dženet Marstin

Šta znači živeti u muzeološkom svetu? Kako razvijati kritičko mišljenje umesto pasivnog divljenja i strahopošotvanja prema svetskoj baštini? Ovaj zbornik nudi odgovore na najznačajnija pitanja muzejske prakse danas.

Knjižarska cena 1760 RSD
Cena 1408 RSD

Tagovi:  zbornik radovateorijaesejmuzeologijamuzejpraksa

Muzeji u savremenom digitalnom svetu, haotičnom i prezasićenom svakojakim informacijama, predstavljaju bezvremene oaze u kojima ljudi pronalaze mir i autentičnost. Broj muzeja širom sveta iz godine u godinu ubrzano raste, a broj njihovih posetilaca nikada nije bio veći. Muzeji su postali masovni mediji koji ne samo da predstavljaju kulturni identitet nego ga postavljanjem okvira stvaraju.

Knjigu Nova muzejska teorija i praksa čine opširan uvod i dvanaest eseja kojima je zajedničko to što se zalažu da muzej od mesta koje izaziva divljenje i strahopoštovanje postane mesto u kojem publika kritički preispituje ponuđeni sadržaj i učestvuje u njegovom kreiranju.

Ova knjiga nudi novi pristup proučavanju muzeologije – kombinuje sinoptički pregled preovlađujuće muzeološke terorije sa pragmatičnim krajem poglavlja koji čini niz ineresantnih pitanja.

Flora Edouwaye S. Kaplan, Univerzitet u Njujorku

Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-7102-438-9
Težina knjige: 595.00
Broj strana: 405
Povez: tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Dženet Marstin:

Istoričar umetnosti. Predavala je na Boudin koledžu i Univerzitetu Centralni Vašington. Bila je direktor Instituta za muzejsku etiku i kurator velikog broja izložbi. Trenutno je predavač na Lesterskom Univerzitetu.

Jelena Kosovac:

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske