Rasprodato
OD MONARHIJE DO REPUBLIKE – SAD I JUGOSLAVIJA 1941–1945
Vojislav Pavlović

Autor smešta istoriju Drugog svetskog rata u njen neophodni kontekst, u splet odnosa velikih sila i prelamanja njihovih interesa na našem prostoru, sveobuhvatno izučavajući do sada nedostupne i u nauci neistražene građe iz Ruzveltovog arhiva.

RASPRODATO

Tagovi:

Budući da je Drugi svetski rat kod nas još uvek dnevna, ideološki „upotrebljavana” prošlost, autentični naučni radovi o ovoj temi neizbežno se pojavljuju kao demistifikacije. To posebno važi za knjigu Vojislava Pavlovića Od monarhije do republike. Autor smešta istoriju Drugog svetskog rata u njen neophodni kontekst, u splet odnosa velikih sila i prelamanja njihovih interesa na našem prostoru. Istraživanja Vojislava Pavlovića, koja su zasnovana na sveobuhvatnom izučavanju do sada nedostupne i u nauci neistražene građe iz Ruzveltovog arhiva, pokazuju da sudbina ovih prostora nije zavisila od odnosa snaga na terenu između partizanskog i četničkog pokreta, već je odluku o prepuštanju Istočne Evrope Sovjetskom Savezu donela isključivo vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Vojislav Pavlović:

Vojislav Pavlović je titulu doktora nauka stekao disertacijom o međudržavnim odnosima SAD i Jugoslavije od 1941. do 1945.godine. Univerzitetsku karijeru započeo je u Beogradu, a nastavio je na univerzitetima u Limožu i Parizu.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 537
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske