CLIO, 05.07.2022.
Jedan od najvećih pozorišnih reditelja i teoretičara druge polovine XX veka Piter Bruk preminuo je 2. jula u 98. godini života.

Iza sebe je ostavio brojna nezaboravna izvođenja, kao i promišljanja o pozorišnoj umetnosti. Među njima je i knjiga Suština milosrđa – Razmišljanja o Šekspiru, objavljena i na srpskom jeziku 2018. godine u izdanju Kulturnog centra Beograda (KCB) i naše izdavačke kuće, a u prevodu Đorđa Krivokapića.

U ovoj zbirci eseja Bruk otkriva put koji je trasirao režirajući Šekspirove drame. Razmišljajući o Šekspiru, postavlja pitanja kao što su: ko je bio čovek koji je napisao Šekspirova dela, zašto Šekspir nikad ne zastareva, kako da glumci pristupe Šekspirovom stihu... Vraćajući se dramama koje je nekada briljantno režirao, kao što su Kralj Lir, Tit Andronik ili San letnje noći, Bruk daje precizne odgovore, osvetljavajući svoj odnos prema najvećem svetskom piscu, ali i dajući i suštinu svega što je naučio u sopstvenom životu.

U znak sećanja na lik i delo Pitera Bruka odlučili smo da naša knjiga nedelje bude upravo njegovo ostvarenje.


Vezane knjige:
SUŠTINA MILOSRĐA - Razmišljanja o Šekspiru
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske