Objavljena
OSNOVE EKOLOGIJE
Preveli sa engleskog Ivana Čorbić, Obrad Polić
Priredili Alan Bibi, En Maria Brenan

Knjiga predstavlja jedinstven izvor nužnih znanja o ekologiji kao nauci, njenoj primeni i rezultatima.

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:  ekologijaosnoveglobalizacijaglobalno zagrevanjeizumiranje vrstaenviromentalizamčovečanstvopriroda

U svakodnevnom govoru, pojam ekologija se odnosi na enviromentalizam. Razlog za ovakvu pogrešnu upotrebu termina možda leži u tome što veliki deo ekološke misli zaista jeste usmeren ka očuvanju ekoloških procesa, staništa i vrsta. Međutim, verovatnije je da se interesovanje za živu i neživu okolinu kod nestručne javnosti razvilo nakon suočavanja sa teškim negativnim posledicama sopstvenih aktivnosti. Iz toga se razvio strah, a iz straha (pa i panike), saznavanje o fundamentalnim procesima ekosistema ostaje zanemareno, i u senci katastrofičnih ‘dimnih zavesa’. 

Knjiga pruža sveobuhvatan i temeljan pregled svih ključnih koncepata ekologije i raspravlja o mestu čovečanstva u prirodi, sa jasnim naglaskom na primenjenu ekologiju, ali daleko od senzacionalizma i profitiranja na temi za koju se danas može reći da je danas najpopularnija u svetu. Početno objašnjenje principa prirodne selekcije poslužilo je kao osnova za pripovedanje procesa evolucije čoveka i ekspanzije vrsta širom planete, ističući interakciju između vrsta, zajednice koje vrste formiraju i njhove uloge u ekosistemu na skali globalnih promena. Autori nam nude priču o promeni okruženja iz perspektive ljudske vrste, i posebnu pažnju posvećuju aktuelnim pitanjima kao što su: izumiranje vrsta, održivost ekosistema, diverzitet i stabilnost, procena bioloških resursa i određivanje prioriteta.

Ispričano jezikom razumljivim kako čitaocima koji se bave naukom, tako i onima koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom literature, štivo nas uči na koji način su ekološki principi krucijalni za razumevanje sveta i kako su oblikovali našu evoluciju. Ekološki profesionalci će u ovoj knjizi naći, između ostalog, kreativne ideje i relevantne studije slučaja, a laici će naučiti šta je ekologija i gde im je, kao pripadnicima ljudske vrste, mesto u prirodi. Da bismo bili spremniji za izazove i mogućnosti koje imamo, važno je da naučimo koje su posledice i granice naše interakcije sa prirodnim i društvenim okruženjem. Knjiga je opremljena rečnikom stručnih izraza i bogatom bibliografijom, a tekst je upotpunjen obiljem ilustracija i grafičkih prikaza.

Ova knjiga je značajna zbog toga što spaja pregled osnova ekologije sa raspravom koja se vodi oko mnogobrojnih pitanja životne sredine i njenog očuvanja.
Robert M. Mej Univerzitet u Oksfordu

Godina izdanja: 2008
ISBN: 86-7102-258-3
Težina knjige: 945.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 690
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Alan Bibi:

Šef katedre za ekološke nauke na South Bank univerzitetu u Londonu. Istraživački rad započinje u oblastima zoologije, geomorfologije i biogeografije, doktorira na temi o uticaju olova na okolinu puteva. Nastavljajući istu istraživačku nit, danas je usmeren na istraživanje uticaja olova na beskičmenjake, kao i metodologiju utvrđivanja vrsta kao mehanizma za monitoring zagađenja okoline. Objavio je i delo Applying Ecology(1993).

En Maria Brenan:

Viši predavač bioloških nauka na South Bank University u Londonu. Pored Ekologije, objavila je knjigu Living Together: Golf and Nature in Partnership (1996).

Ivana Čorbić:

Obrad Polić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske