Objavljena
OSTRVO
Ilma Rakuza
Preveo sa nemačkog Dušan Hajduk-Veljković
Knjižarska cena 550 RSD
Cena 440 RSD

Tagovi:  romangrčkaprozanemačkasmisao postojanjaostrvoslovačka

Posle rastanka od svoje žene, muškarac, o kome jedino znamo da je učitelj, boravi u skromnom hotelu na grčkom ostrvu Patmos. Dok tumara po ogoljenim brdima, obali ili hotelskoj sobi on počinje nanovo da opaža život, i pokušava da shvati svoju prošlost i rastanak koji u sebi još uvek ne može da prevaziđe.

U romanu Ostrvo Ilma Rakuza razotkriva intimni život svog junaka, a preko njega kazuje ponešto i o Ani, supruzi. Time u prvi plan dolazi njihov odnos, dok u pozadini vidimo blisku, iako poremećenu vezu između „ja” i „ti” koja se dalje narativno i psihološki raslojava na mnogostruko podeljeno „ja”. Jednostavno i pripovedački vešto, autorka pokazuje da celovit život ipak postoji, ne kao idila, već kao prirodna vezanost i razdvojenost muškarca i žene.

Ilma Rakuza:

Rođena 1946. godine u Rimavskoj Soboti, u Slovačkoj. Ćerka Mađarice i Slovenca, detinjstvo je provela u Budimpešti, Ljubljani i Trstu. Studirala je slavistiku i romanistiku, a od 1977. godine predaje na Univerzitetu u Cirihu.

Prevodi poeziju i prozu sa francuskog, ruskog, mađarskog i srpskog jezika i objavljuje pripovetke, poeziju eseje... Njena najpoznatija dela su zbirke pesama Wie Winter (1977) i Les mots/morts (1992) i zbirke pripovedaka Miramar (1986) i Steppe (1990). 

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-130-0
Težina knjige: 257.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 113
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 18.01.2016.

Datum: 15.01.2016.

Dušan Hajduk-Veljković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske