Beograd, Gete institut, 20.02.2009.

Održan okrugli sto  INTERPRETACIJA ILI REVIZIJA o srpskoj istoriji i istoriografiji u organizaciji Gete-instituta, lista Politika i naše kuće.

Posle više godina okupili su se eminentni srpski istoričari, sociolozi i politički analitičari kako bi, povodom knjige Holma Zundhausena ISTORIJA SRBIJE od 19. do 21. veka (preveo s nemačkog Tomislav Bekić) progovorili o mestu srpske istoriografije u ovom trenutku, o njenim dometima i promašajima, o tome koji su i kakvi problemi sa kojima se suočava i da li je očigledni jaz među našim istoričarima moguće prevazići. Pokazalo se da izazovi novog vremena pred srpsku istoriografiju kao imperativ stavljaju multidisciplinarnost (veća i organizovanija koordinacija sa sociolozima, antropolozima, politikolozima…), komparativno izučavanje i otvorenost ka svetu.


Na skupu su učestvovali: Čedomir Antić, Jovo Bakić, Mile Bjelajac, Miloš Ković, Miroslav Jovanović, Radoš Ljušić, Predrag J. Marković, Slobodan Marković, Miroslav Perišić, Latinka Perović, Milan St. Protić, Mira Radojević, Milan Ristović, Radmila Radić, Nikola Samardžić i Ana Stolić. Moderator je bio Vojislav Pavlović, a učesnike je pozdravila gospođa Ingrid Kajzer, zamenica direktorke Gete-instituta.


Vezane knjige:
ISTORIJA SRBIJE – od 19. do 21. veka
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske