Rasprodato
PISMA NEMAČKOM PRIJATELJU
Alber Kami
Preveo sa francuskog Đorđe Trajković
RASPRODATO

Tagovi:  hronikadnevnik

Knjiga Pisma nemačkom prijatelju sastoji se iz četiri pisma, nastala u vreme kada je Drugi svetski rat bio u punom jeku, koja je Kami uputio svom imaginarnom prijatelju – nemačkom intelektualcu. U ovim pismima Kami se bavi problemima pravde i patriotizma, kao i odnosom intelektualca prema ovim kategorijama. U trenutku kada zločinom i nasiljem počini nepravdu nad čovekom, njegov nemački prijatelj, kao metafora nacističkog pogroma, postaje njegov neprijatelj.
Četiri pismapredstavljaju značajno razmeđe na duhovnom putu poznatog francuskog mislioca i velikog pisca: između prethodnog perioda u znaku takozvane filozofije apsurda čija su ključna dela Stranac i Mit o Sizifu, i potonjeg, sa novom teorijskom optikom uobličenom u Čoveku koji sebuni. U pismima se mogu naći elementi Kamijevih stavova iz obe faze. Pored toga, piščeva razmišljanja u ovim spisima sadrže i jednu ravan značenja kojom autor nadilazi ono privremeno i prolazno, zbog čega im se i danas treba vraćati.

Alber Kami:

(1913-1960) pisao je eseje, romane i drame. Sa egzistencijalistima je uočavao „metafizičku apsurdnost ljudskog života", ali se od njih odvaja jačim naglašavanjem duhovnih čovekovih vrednosti. Njegova glavna dela su romani Stranac i Kuga, drame Nesporazum, Kaligula i Opsadno stanje. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1957. godine.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 59
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske