Rasprodato
PLATFORMA
Mišel Uelbek
Prevela sa francuskog Zorica Banjac

Roman Platforma je pre svega priča o ljubavi, ali i ozbiljna analiza savremenog čoveka, otuđenog i lišenog svih emocija. Seks je njegovo poslednje utočište, jedini izlaz iz idejne praznine i socijalne bezizglednosti. 

RASPRODATO

Tagovi:

Roman Platforma je pre svega priča o ljubavi, ali i ozbiljna analiza savremenog čoveka, otuđenog i lišenog svih emocija. Seks je njegovo poslednje utočište, jedini izlaz iz idejne praznine i socijalne bezizglednosti. Glavni lik romana se na početku ponaša sasvim ravnodušno i neodoljivo podseća na Kamijevog Stranca. Njegova ravnodušnost, međutim, prerasta u patološku i divlju mržnju, koja se na samom kraju romana pretvara u težnju ka smrti.

Platforma je mnogo više politizovana nego što bi se moglo očekivati od ispovesti jednog ravnodušnog čoveka. Nema zapravo velike teme savremenog sveta koju autor nije provukao kroz, naizgled, bezazlena razmišljanja svog junaka.

Mišel Uelbek:

Mišel Uelbek je u književnost ušao relativno kasno, u trideset četvrtoj godini, sa diplomom inženjera agronomije. Njegove romane Elementarne čestice, Proširenje područja borbe i Platforma, koji su štampani u milionskim tiražima i prevedeni na tridesetak svetskih jezika, deo kritike je ocenio izrazima pamflet i pornografija. Izvesno je, međutim, da čak i oni koji mu zameraju zbog vulgarnog rečnika i siromašnog stila, smatraju Uelbeka sociološkim i književnim fenomenom, nezaobilaznim reperom u istoriji savremene francuske književnosti.

Godina izdanja: 2002
ISBN: 86-7102-032-0
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 305
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Zorica Banjac:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske