Rasprodato
POMOĆNIK
Robert Valzer
Preveo sa nemačkog Branimir Živojinović

Ovaj roman je hronika raspada jedne građanske porodice i može se čitati kao apokalipsa građanske epohe.

RASPRODATO

Tagovi:

Ovaj roman je hronika raspada jedne građanske porodice iz perspektive glavnog junaka Jozefa Martija, novog pomoćnika u firmi inženjera Toblera. Njegov pokušaj da sebi obezbedi dostojan život nije uspeo jer u novoj sredini, među otuđenim ljudima koji žive u poremećenim odnosima, nije našao utočište. Ako se Pomoćnik ovako čita, a može se čitati, onda su u pravu oni koji ga shvataju kao apokalipsu građanske epohe. Ne iznenađuje da jedna od ključnih i često citiranih rečenica romana glasi: „Kad se sve sabere, bio je ovo prizor iz dvadesetog veka.”

Robert Valzer:

Književni opus Roberta Valzera bio je za njegovog života u nemačkoj literarnoj javnosti gotovo nezapažen. Tek od 1975. godine, kada su objavljena njegova sabrana dela, on se svrstava među avangardne pisce dvadesetih godina i proglašava klasikom moderne književnosti. Pripovetka Klajst u Tunu spada u remek-dela nemačke proze XX veka, a Valzerovi najpoznatiji romani su Deca Tanerovih i Jakob fon Gunten.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 237
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Branimir Živojinović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske