Rasprodato
POPULARNA KULTURA
Džon Fisk
Preveo sa engleskog Zoran Paunović

Fisk razara mit o publici kao masi koja ne ume da misli svojom glavom i pokazuje da se popularna kultura razvija upravo zbog toga što je svest publike mnogo veća no što se obično pretpostavlja.

RASPRODATO

Tagovi:

Šta je popularna kultura? Na koji način se razlikuje od masovne kulture? I šta popularni „tekstovi“ otkrivaju o klasi, rasi i odnosima polova u jednoj društvenoj zajednici. To su pitanja na koja u knjizi Popularna kultura odgovara Džon Fisk, jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti.

Profesor Fisk na nov način pristupa izučavanju kulturnih artefakata kao što su džins, tabloidi, ili TV-kvizovi. On ističe razliku između masovne kulture, kao skupa „kulturnih“ proizvoda koje nudi industrijalizovano, kapitalističko društvo, i popularne kulture kao skupa načina na koje ljudi upotrebljavaju, zloupotrebljavaju i podrivaju ponuđene proizvode da bi na osnovu njih stvorili vlastita značenja i poruke.

Fisk razara mit o publici kao masi koja ne ume da misli svojom glavom i pokazuje da se popularna kultura razvija upravo zbog toga što je svest publike mnogo veća no što se obično pretpostavlja.

Džon Fisk:

Džon Fisk je profesor na predmetu Umetnost komunikacije, na univerzitetu u Viskonsinu. Autor je velikog broja tekstova iz oblasti popularne kulture, kao i knjiga Čitanje televizije (sa Džonom Hartlijem), Uvod u studije komunikacija, Mitovi o Ozu (sa Bobom Hodžom i Greamom Tarnerom), i Kultura televizije. Glavni je urednik časopisa Studije kulture. Rođen i školovan u Velikoj Britaniji, profesor Fisk je predavao i na tamošnjim univerzitetima, kao i u Australiji.

Godina izdanja: 2001
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14 x 20
Broj strana: 247
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Zoran Paunović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske