Objavljena
PORT SUDAN
Olivije Rolen
Preveo sa francuskog Đorđe Trajković
Knjižarska cena 550 RSD
Cena 440 RSD

Tagovi:  romanfrancuskaafrika

Pripovedač u romanu, bivši šezdesetosmaš, životari radeći kao lučki kapetan u Port Sudanu, na Crvenom moru. Vest o samoubistvu prijatelja iz mladosti A. sa kojim je pre više od dve decenije sanjao o boljem i pravednijem svetu, navodi ga da se vrati u Pariz i istraži prave motive takve prijateljeve odluke. Za razliku od pripovedača koji se opredelio za dobrovoljno izgnanstvo, A. je ostao u Parizu odabravši pisanje kao utočište u bekstvu od prošlosti. Neuspela ljubavna veza sa vrlo mladom, modernom ženom, velika očekivanja i neostvarena nadanja, doveli su, međutim, do tragičnog ishoda. Sklapajući mozaik, pripovedač naspram dobro poznatog, brutalnog pakla Port Sudana, sve jasnije uočava obrise jednog drugačijeg, teže uočljivog pakla, udobno smeštenog među višespratnicama svetskih metropola.

Olivije Rolen:

Jedan od najpoznatijih francuskih autora srednje generacije, Olivije Rolen, rodio se u Bulonj Bijankuru, u Francuskoj, 1947. godine. Dobar deo svog detinjstva proveo je u Africi, gde se i školovao. Godine 1963. vraća se sa porodicom u Francusku. Diplomirao je filozofiju i studirao književnost. U toku studija pridružuje se militantnom krilu Unije komunističke omladine i pod pseudonimom Antoan učestvuje u ilegalnim akcijama. Krajem sedamdesetih zapošljava se u izdavačkoj kući Sej i počinje svoju novinarsku, a potom i književnu karijeru. Njegova najznačajnija dela su Phénomène futur, (1983) i Tigre en papier (2002). Za roman Port Sudan dodeljena mu je književna nagrada Femina.

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-131-9
Težina knjige: 235.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 95
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 22.05.2017.

Datum: 17.05.2017.

01.06.2005.: PORT SUDAN

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske