Rasprodato
POSMATRAČ
Hose Ortega i Gaset
Prevela sa španskog Biljana Bukvić
RASPRODATO

Tagovi:

Knjiga Posmatrač predstavlja izbor eseja, predavanja i novinskih članaka koji su izlazili u periodu od 1916. do 1934. godine u osam tomova knjige istog naziva. Ortega i Gaset je „duhovnim okom” posmatrao probleme koji mu pobuđuju stalnu pažnju: problem Španije, filozofije, etike, sociologije, ali i probleme svakodnevnog života koji protiče pred njim, sa svim sitnicima od kojih je satkan.

Ovaj izbor eseja određivale su dve težnje: da se čitalac upozna sa onim Orteginim idejama i razmišljanjima koja i danas zrače originalnošću i životnošću, a tiču se same biti evropskog duha, kao i da se, istovremeno, predstavi razuđenost autorove misli. Stoga su u ovaj izbor uvrštena i dva eseja koja se nisu pojavila između korica osmotomnog Posmatrača, ali su po mišljenju priređivača, poput dve ključne kockice u mozaiku, bili neophodni za sklapanje celovite slike. Reč je o eseju Intelektualac i Drugi, koji se pojavio prvi put u časopisu La Nación iz Buenos Airesa decembra 1940, i eseju Srce i glava, objavljenom u istom časopisu, jula 1927.

Hose Ortega i Gaset:

Hose Ortega i Gaset (1883-1955), uz Migela de Unamuna, svakako je najznačajniji i najpoznatiji španski mislilac modernog doba. Gotovo da bi se moglo reći da su sve tegobne metamorfoze i katarze španskog društva u periodu od gubljenja poslednjih kolonijalnih poseda (Kuba i Filipini) do krvavog građanskog rata, sloma Republike i diktature vrhovnog vođe Franciska Franka našle svoj odraz u njegovim teorijskim promatranjima.

Njegove najpoznatije knjige su: Razmišljanja o Kihotu, Dehumanizacija umetnosti, Kant, Pobuna masa, Gete iznutra, Ideje i ubeđenja.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 64
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Biljana Bukvić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske