Rasprodato
POTONULI I SPASENI
Primo Levi
Prevela sa italijanskog Elizabet Vasiljević
RASPRODATO

Tagovi:  esejjevreji

Koje su to hijerarhijske a koje tehničke strukture autoritarnog sistema koje služe za poništavanje ličnosti jedne osobe? Kakvi se odnosi stvaraju između tlačitelja i potlačenih? Ko su bića koja nastanjuju „sivu zonu“ sarađivanja? Kako se stvara čudovište? Da li je bilo moguće shvatiti iznutra logiku mašinerije istrebljivanja? Da li je bilo moguće pobuniti se? I ne samo to: kako funkcioniše sećanje na jedno drastično iskustvo? U svojoj poslednjoj knjizi o nacističkim logorima, objavljenoj samo nekoliko meseci pre smrti, Primo Levi pokušava da dâ odgovore na sva ova pitanja. To je svojevrstan zbornik razmišljanja nastalih na osnovu iskustava iz Aušvica koja dotiču najdublju srž čovekove moralne odgovornosti i odnosa među ljudima.

Primo Levi:

Čitav život posvetio je prenošenju svojih iskustava iz nacističkih logora mladim ljudima; gostovao je po školama, razgovarao sa učenicima i odgovarao na njihova pitanja. Smatrao je da se o iskustvima kakva su Aušvic, Mathauzen, Birkenua, ne sme ćutati i da se od njih ne sme okretati glava jer: „Dogodilo se, dakle, može se ponoviti: to je suština. Može se dogoditi, i to svuda. Ne mislim, niti mogu reći da će se sigurno dogoditi; kao što sam prethodno napomenuo, malo je verovatno da će ponovo, u isto vreme, steći svi činioci koji su rasplamsali nacističko ludilo, ali se naziru neki znaci koji lako mogu otkočiti mehanizam“.

Godina izdanja: 2002
ISBN: 86-7102-029-0
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 201
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Elizabet Vasiljević:

Diplomirala je italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prevodilac je brojnih naslova sa italijanskog na srpski jezik, među kojima se izdvajaju: Ostrvo dana pređašnjeg, Umberto Eko (Plato,1995), Nezaboravak, Suzana Tamaro (Clio,1996), Spisi o moralu, Umberto Eko (Paideia,1998), Slapovi zaborava, Fabricio Rondolino (Clio, 1999), Potonuli i spaseni, Primo Levi (Clio, 2001), Crni anđeo, Antonio Tabuki (Rad, 2002), Televizija ide u rat, Enio Remondino (Clio, 2002), Svakim časom sve je manje vremena, Antonio Tabuki (zajedno sa Anom Srbinović, Plato, 2003), Zar je to čovek, Primo Levi (Paideia, 2005), Beskrajni vijak, Ernesto Franko (Clio, 2006), Kosmikomike, stare i nove, Italo Kalvino (zajedno sa Anom Srbinović, Paideia, 2008). Dobitnica je više nagrada za svoje prevode: “Miloš N. Đurić“ (1995), Italijanska nacionalna nagrada za prevođenje (2001) Ministarstva kulture Republike Italije i Odlikovanje Predsednika Republike Italije (2003) za poseban doprinos u prevođenju italijanske književnosti i građenju kulturnih veza između Srbije i Italije.
Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
Živi i radi u Beogradu.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske