Objavljena
POTRAGA
Pio Baroha
Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Pikaso je bio toliko oduševeljen ovim romanom, da je ilustrovao omiljene scene.

Knjižarska cena 825 RSD
Cena 660 RSD

Tagovi:  romansocijalni romanšpanijaxx vek

Roman Potraga objavljen je 1904. godine u Madridu i predstavlja preokret u odnosu na do tada objavljena Barohina dela u kojima su preovladavali romantičarski tonovi.

Kroz priču smeštenu u siromašna predgrađa španske prestonice, autor nas živo i pripovedački vešto upoznaje sa protagonistima madridskog društvenog i moralnog dna, sitnim lopovima, prevarantima, probisvetima i prostitutkama. Roman Potragadoživeo je veliki uspeh kod čitalačke publike, posebno one mlađe. Književna kritika svrstava ga u sam vrh Barohinog i celokupnog španskog književnog stvaralaštva, te ne čudi što je Potraga prevedena na gotovo sve evropske jezike.

Nebom, koje se delimično razvedrilo, plovili su oblaci koji su zbog svojih belih ivica ličili na planine ovenčane snegom; nošeni vetrom, jezdili su raširenih krila; blistavo sunce je zlatnim zracima obasjavlo polja i žarilo oblake dok se probijalo kroz njih.

Još uvek su nedostajali nanosi zelene boje trave po brežuljcima i udolinama pejzaža oko Madrida; crvenkasto, golo drveće u Kampu del Moro delovalo je rahitično među zimzelenim rastinjem; kako su nailazili oblaci, ravnica je menjala boju; od ljubičaste, prelazila je u olovno sivu, žutu, bakarnu. u daljini se ocrtavala izlomljena linija puta za Estremaduru, omeđena sa dva reda sivih, prljavih kuća.

Taj strogi, tužni pejzaž madridske okoline, sa svojom pretećom, ledenom natmurenošću, duboko se urezao u svest Manuelu.

Pio Baroha:

Jedan od najvećih i najplodnijih španskih pisaca svih vremena. Rodio se 1872. godine u San Sebastijanu, u Baskiji. Posle završenih studija medicine i dvogodišnje lekarske prakse u banji Sestona, napušta jednoličan život seoskog lekara i preseljava se u Madrid gde u početku radi najrazličitije poslove. Tako se, radeći u pekari, upoznaje sa živopisnim svetom najsiromašnijih gradskih slojeva o kojima će kasnije pisati u svojim romanima.

Stvaralački opus Pia Barohe zaista je impresivan, a njegovo celokupno delo odiše prepoznatljivim stilom koji je veran odraz njegove ličnosti: snažne, originalne, očaravajuće, do poslednjeg dana buntovne. Pisao je romane, priče, eseje, memoare, a sve to sabrano je u više od stotinu knjiga. Umro je u Madridu 1956. godine.  

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-132-7
Težina knjige: 328.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 1
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 02.11.2019.
<a href="http://canadianpharmaciesoffer.com/">rx online no prior prescription</a> http://canadianpharmaciesoffer.com/ <a href=http://canadianpharmaciesoffer.com/>online pharmacies</a>
Datum: 20.08.2017.
wh0cd44847 <a href=http://sildenafilcitrate24.us.org/>sildenafil</a> <a href=http://tretinoin.us.com/>buy tretinoin cream</a>
Datum: 21.07.2017.
wh0cd44847 <a href=http://parlodel.reisen/>parlodel</a> <a href=http://yasmin.shop/>yasmin</a> <a href=http://cytotec.zone/>cytotec</a>

Biljana Bukvić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske