Clio, 30.06.2022.
DORSI, nova knjiga u ediciji Klepsidra, danas je predstavljena na konferenciji za novinare u prostorijama IP Clio.

Zahvajuljujući maestralnom prevodu Zorana Paunovića, knjiga Grejla Markusa se čita kao da je pisana na srpskom jeziku. Reč je o delu koje se muzikom i pop kulturom bavi na respektabilan način, istakao je Zoran Hamović.

Prof. dr Zoran Paunović kazao je kako ovo ostvarenje jeste još jedno u nizu nekonvencionalnih biografija koje edicija Klepsidra, čiji je urednik, teži da okupi. Dorsi su, van svake sumnje, značajna kulturna činjenica i inspiracija za mnoge stvaraoce, grupa čiji je uticaj i dalje živ. Morisonovo delo, usled brojnih nekritičkih procena, zahteva nova čitanja. Ova knjiga predstavlja jedinstven odgovor na takvu potrebu.

Namenjena onima koji misle da znaju sve o čuvenom losanđeleskom bendu, DORSI su priča o jednoj grupi, ali i o jednom vremenu – vremenu koje je tu grupu oblikovalo, ali i koje je ta grupa stvarala, dajući mu osoben pečat.

Usled želje da ponudi sopstveno, širim kulturološkim uvidima prožeto, slušanje grupe The Doors, Markus je čitaocu ponudio priču koja meandrira, no uvek sa jednim ciljem – da se vrati onome što nas i danas neodoljivo privlači Dorsima. Markus je, zaključio je Paunović, nemilosrdan prema onima koje voli. Upravo zbog toga mu i verujemo.


Vezane knjige:
DORSI
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske