Rasprodato
PRIVATNI ŽIVOT KOD SRBA U DEVETNAESTOM VEKU
Priredili Ana Stolić, Nenad Makuljević
RASPRODATO

Tagovi:  istorijaprivatni životxix vekSrbija

Treća knjiga iz serije Privatni život na tlu srpskih zemalja obuhvata razdoblje od 1789. godine do početka Prvog svetskog rata. Navedeni hronološki okvir odgovara standardnoj periodizaciji evropske istorije („dugi 19. vek") i poklapa se sa političkim, društvenim i kulturnim zbivanjima na našim prostorima, pre svega sa događajima koji su u vezi sa stvaranjem autonomne, a potom nezavisne Kneževine i Kraljevine Srbije. Bez obzira na postojanje različitih interpretacija političkog i društvenog razvoja Srbije u 19. veku, ostaje činjenica da je reč o izgradnji države (moderna, građanska...) u okviru koje se konstituiše i specifičan domen privatnosti ili privatnog života. Reč je o epohi koja ima bliske veze sa sadašnjicom, u kojoj su postavljene neke etičke i kulturne vrednosti bliske savremenom čoveku. Kako su one konstituisane, preuzimane iz Evrope, promovisane i primenjivane u našoj sredini pitanja su na koja ova knjiga želi da odgovori. U knjizi su otvorene mnoge, do sada neobrađene teme, i objedinjena saznanja različitih humanističkih disciplina: istorije umetnosti, istorije, etnologije i istorije književnosti. 

Godina izdanja: 2006
ISBN: 86-7102-249-8
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 21 x 14,5
Broj strana: 1030
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Ana Stolić:

Dr Ana Stolić naučni je saradnik Istorijskog instituta SANU. Bavi se istraživanjem društvene istorije srpskog naroda u 19. veku i istorijom rodnih odnosa. Objavila je veliki broj naučnih radova među kojima se ističu monografije Kraljica Draga: biografija(2000) i Đorđe Simić: poslednji srpski diplomata 19. veka (2003).

Nenad Makuljević:

Docent dr Nenad Makuljević predaje na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu sledeće predmete: Vizuelna kultura Balkana u XIX veku, Istorija srpske umetnosti novog veka, Razumevanje vizuelne kulture Balkana i Srpska umetnost novog veka 2. 

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske