Rasprodato
PRIVATNI ŽIVOT KOD SRBA U DVADESETOM VEKU
Priredio Milan Ristović
RASPRODATO

Tagovi:  istorijaprivatni životSrbija

Poslednji od četiri toma Privatnog života na tlu srpskih zemalja bavi se istorijom privatnosti tokom dvadesetog veka. Vrtlozi politički nestabilnog vremena, između Prvog svetskog rata i devedesetih godina nametnuli su oblikovanje svakodnevnog života na našim prostorima, prodirući duboko do najskrivenijih slojeva privatnosti, menjajući ih, nekada postepeno, nekad naglo, bez najave. Autori tekstova sabranih u knjizi prate uticaj i pravce tih promena, otvarajući, u većini slučajeva, po prvi put neke od ključnih tema istorije privatnosti kao dela društvene istorije. Knjiga obuhvata nekoliko većih tematskih oblasti, od detinjstva, braka i porodičnih odnosa, preko položaja žene do studije privatnosti na selu, analize privatnosti u oblasti stanovanja, religioznosti i života građanstva posle Drugog svetskog rata. Posebno je obrađen fenomen izbegličke privatnosti, seksualnosti, odevanja, novih medija i građanske privatnosti. Tekstove prate i odgovarajući likovni prilozi, koji upotpunjuju obrađene teme. Na kraju knjige nalazi se odabrana bibliografija sa popisom arhivskih fondova i korišćene literature.

Godina izdanja: 2007
ISBN: 978-86-7102-287-3
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 21 x 14,5
Broj strana: 956
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Milan Ristović:

Redovni je profesor na Katedri za Opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autor je tri monografije: Nemački novi poredak i Jugoistočna Evropa 1940/41–1944/45. Planovi o budućnosti i praksa (1991), U potrazi za utočištem. Jugoslovenski Jevreji u bekstvu od holokausta 1941–1945 (1998), Dug povratak kući. Deca izbeglice iz Grčke u Jugoslaviji 1948–1960 (1998) i Obični ljudi, Prilozi za istoriju (1999). Glavni je urednik Godišnjaka za društvenu istoriju.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske