Rasprodato
PRIVATNI ŽIVOT U SRPSKIM ZEMLJAMA SREDNJEG VEKA
Priredile Danica Popović, Smilja Marjanović-Dušanić
RASPRODATO

Tagovi:  srednji vekprivatni životSrbija

Dosadašnji rezultati istraživanja svakodnevnog života u zemljama Zapadne Evrope i vizantijskog sveta, posebno petotomna Istorija privatnog života u redakciji Filipa Arijesa i Žorža Dibija, podstakli su pokušaj da sličnu istoriju dobije i srednjovekovna Srbija. Knjiga Privatni život u srpskim zemljama srednjeg veka u kojoj su sabrani radovi dvadeset domaćih stručnjaka iz oblasti istoriografije, etnologije, arheologije i istorije umetnosti polazi od saznanja da savremeni svet može uspešno komunicirati i sa tako udaljenim istorijskim epohama kakva je srednji vek. Razumevanje tog osobenog i nama neobičnog sveta, sa njegovim idealima, postignućima i protivurečnostima, najbolje se može postići upravo zagledanjem u naličje političke istorije, dakle u privatnost i svakodnevicu. Tekstovi u knjizi grupisani su u tri tematske celine: Okviri svakodnevice, Telo i Svet duhovnog, zamišljene tako da problemski obuhvate što širi raspon ispoljavanja privatne, kako telesne tako i duhovne egzistencije srednjovekovnih Srba. Politička, privredna i kulturna istorija poslužile su kao polazna osnova za istraživanja koja u središte pažnje stavljaju pojedinca, njegov pogled na svet, delanja i navike. Budući da predstavlja pionirski poduhvat, cilj dela je da pruži realnu sliku istraženosti ove problematike i podstakne proučavanje novih i neobrađenih pitanja.

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-142-4
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 21 x 14,5
Broj strana: 642
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Datum: 19.03.2020.
1zqjyg'"(){}<x>:/1zqjyg;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 06.08.2017.
wh0cd361224 <a href=http://kamagra.schule/>kamagra gold</a> <a href=http://advair.mba/>advair</a> <a href=http://fluoxetine.zone/>fluoxetine</a> <a href=http://sildenafil.world/>sildenafil 100mg</a>

Danica Popović:

Danica Popović (1951) je istoričarka umetnosti i stručnjakinja za srednji vek pri Balkanološkom institutu SANU. Autorka je brojnih knjiga i članaka koji se bave različitim oblastima istraživanja, poput srednjovekovnih funerarnih običaja, kultova srpskih i vizantijskih svetaca - njihovim moštima i relikvijama - i monaštva.

Smilja Marjanović-Dušanić:

Smilja Marjanović-Dušanić (1963) redovna je profesorka srednjovekovne istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Njeni brojni radovi na srpskom, engleskom i francuskom jeziku bave se vladarskim obeležjima i državnim simbolima, vladarskom ideologijom, hagiografijom, kultovima svetaca i istorijom mentaliteta.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske