Rasprodato
PRIVATNI ŽIVOT U SRPSKIM ZEMLJAMA U OSVIT MODERNOG DOBA
Priredio Aleksandar Fotić
RASPRODATO

Tagovi:  privatni životSrbijaXVIII vek
Druga knjiga iz ciklusa Privatni život na tlu srpskih zemalja obuhvata period od gubitka samostalnosti i pada pod tursku vlast do stvaranja moderne srpske države početkom XIX veka. U to vreme život Srba određivale su tri države i tri civilizacijska kruga – turski, austrijski i mletački. Istraživanje tih opštih, državnih i pravnih okvira u knjizi je dopunjeno pojedinačnim autorskim studijama koje fenomen privatnog sagledavaju iz šireg ugla. 
 
Slika privatnog života u Osmanskom carstvu, na rubu Mediterana i u složenom sistemu austrijskog carstva otkriva obeležja kulture stanovanja, ishrane, usmene tradicije, muzičke kulture, načina putovanja, odnosa prema crkvi i veri u svakodnevnom životu, odnosa prema bolesti, zdravlju i strahu. Širok vremenski i prostorni raspon koji je omeđio ovo istraživanje poslužio je kao osnova za zaključke do kojih se došlo analizom procesa dugog trajanja. Studije o verniku i podaniku, porodici i odnosu prema detetu, običajima vezanim za praznike i gostoprimstvo pripadaju oblasti proučavanja mentaliteta, što ovo delo čini pionirskim u domaćoj nauci.
Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-219-6
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 21 x 14,5
Broj strana: 939
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Datum: 19.03.2020.
1zqjku'"(){}<x>:/1zqjku;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 01.08.2018.
gde mogu da nabavim knjigu

Aleksandar Fotić:

Aleksandar Fotić docent je na katedri Opšta istorija novog veka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde drži predavanja iz istorije Osmanskog carstva. Autor je brojnih radova među kojima se ističe delo Sveta gora i Hilandar u Osmanskom carstvu XV–XVII (2000).

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske