Objavljena
PSIHOLOGIJA DOBROTE
Salman Ahtar
Prevela sa engleskog Marina Vicanović

Objašnjavajući poreklo, dinamiku, socijalna zadovoljstva i kliničke koristi od hrabrosti, rezilijentnosti, zahvalnosti, velikodušnosti, praštanja i žrtvovanja, ova knjiga osvetljava onaj ugao ljudskog iskustva koji su psihoanalitičari i drugi profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja neadekvatno razumeli.

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:

Knjiga Psihologija dobrote sastoji se iz dva dela: prvi se bavi pozitivnim osobinama i sadrži poglavlja o hrabrosti, rezilijentnosti i zahvalnosti, dok drugi daje osvrt na pozitivna delanja u poglavljima o velikodušnosti, praštanju i žrtvovanju. Zajedno, ovih šest poglavlja čine skladan geštalt relacionih scenarija koji obezbeđuju bogatstvo ljudskog iskustva. Knjiga nudi socio-klinička razmišljanja koja ublažavaju Frojdovo gledište kako su ljudska bića u svojoj suštini „loša“ i kako je sva dobrota koju mogu proizvesti velikim delom odbrambena. Objašnjavajući poreklo, dinamiku, socijalna zadovoljstva i kliničke koristi od hrabrosti, rezilijentnosti, zahvalnosti, velikodušnosti, praštanja i žrtvovanja, ova knjiga osvetljava onaj ugao ljudskog iskustva koji su psihoanalitičari i drugi profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja neadekvatno razumeli.

Ahtar ovom nevelikom knjigom na izvrstan način otvara bavljenje temama koje nam mnogo nedostaju. S jedne strane, za psihoanalizu bi bilo veoma dobro kad bi ublažila svoj determinizam i pesimizam otvarajući se za izvorne kvalitete i dobrotu ljudi. S druge strane, za opštu javnost može biti važno da se misli i govori o dobroti zbog globalnih tendencija u medijskom izveštavanju usmerenom na zločine i tračeve, zbog opšte krize morala u doba površnih identiteta i čestih preseljenja, ali i zbog gotovo potpunog nestanka optimizma iz društvenog života u Srbiji.

iz pogovora Aleksandra Dimitrijevića

 Ahtaraov antropološki optimizam, pogovor Aleksandra Dimitrijevića

Izjave zahvalnosti

Predgovor

Deo I: POZITIVNE OSOBINE

1.  Hrabrost

Etimologija, definicija i podtipovi
Kontrafobija i kukavičluk
Veza s radošću, verom i mudrošću
Razvojno poreklo
Hrabrost u kliničkoj sferi
Zaključne napomene

2. Rezilijentnost

Definicija i psihoanalitičke osnove
Tri izuzetna čoveka
Lekcije iz njihovih života
Neka novija istraživanja
Zaključne napomene

3. Zahvalnost

Definicija i fenomenologija
Razvojno poreklo
Psihopatologija
Tehničke implikacije
Zaključne napomene

Deo II: POZITIVNA DELANJA

4. Velikodušnost

Definicija i razvoj
Pet patoloških varijanti
Pokušaj sinteze
Tehničke implikacije
Zaključne napomene

5. Praštanje

Definicija i dinamika
Evoluciono i razvojno poreklo
Psihopatološki sindromi
Tehničke implikacije
Noviji radovi
Zaključne napomene

6. Žrtvovanje

Etimologija i definicija
Religijski prototipovi
Psihoanalitički radovi
Trijada altruizma, mazohizma i narcizma
Pokušaj sinteze
Žrtvovanje u kliničkoj sferi
Zaključne napomene

Literatura

Indeks

O autoru 

Salman Ahtar:

Salman Ahtar, doktor medicine, profesor je psihijatrije na Medicinskom fakultetu Džeferson (Jefferson Medical College) i trener i supervizor analitičar Psihoanalitičkog centra Filadelfije (Psychoanalytic Center of Philadelphia). Bio je član redakcija brojnih stručnih časopisa koji se bave psihoanalizom, a do sada je objavio šezdeset dve knjige. Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih je poslednja Nagrada Sigourney (2013), koja predstavlja najprestižnije priznanje u oblasti psihoanalize. 

Dr Ahtar je držao predavanja po pozivu u akademskim ustanovama u zemljama širom sveta, uključujući: Australiju, Belgiju, Brazil, Kanadu, Čile, Kinu, Englesku, Francusku, Nemačku, Indiju, Italiju, Japan, Meksiko, Peru, Srbiju i Tursku. Njegove knjige prevedene su na mnoge jezike, uključujući: nemački, rumunski, španski i turski. Objavio je i nekoliko tomova poezije, a takođe sarađuje i sa Inter-Act Theatre Company u Filadelfiji. 

Godina izdanja: 2016
Težina knjige: 389.00
Dimenzije knjige: 22.5 x 16.5
Broj strana: 192
Povez: Broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Milena Lakićević
Datum: 13.09.2016.

Datum: 30.08.2016.

Marina Vicanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske