U pripremi
PSIHOLOGIJA MORALA - O pravičnom umu ili mogu li politika i religija podeliti dobre ljude
Džonatan Hajt
Prevela sa engleskog Marina Vicanović

Studija Psihologija morala Džonatana Hajta, jednog od najeminentnijih psihologa današnjice, posvećena je pitanju zašto nam je toliko teško da se složimo, odnosno, zbog čega se toliko lako delimo u neprijateljske tabore, od kojih je svaki uveren u vlastitu ispravnost.

Cena 2530 RSD

Tagovi:  psihologijasociologijapolitikareligijamoraletika

„Džonatan Hajt je jedan od najpametnijih i najkreativnijih psihologa na svetu, a njegova najnovija knjiga je izvanredno dostignuće - hrabro, briljantno i elokventno istraživanje najvažnijih pitanja današnjice. Promeniće  način na koji razmišljate o liberalima i konzervativcima, ateizmu i religiji, dobru i zlu. Ovo je knjiga o kojoj će svi pričati.“                                                                                                                                           – iz recenzije prof. dr Pola Bluma (Univerzitet Jejl)

                  

Studija Psihologija morala Džonatana Hajta, jednog od najeminentnijih psihologa današnjice, posvećena je pitanju zašto nam je toliko teško da se složimo, odnosno, zbog čega se toliko lako delimo u neprijateljske tabore, od kojih je svaki uveren u vlastitu ispravnost.

Moralnost je, zaključuje Hajt, izvanredan ljudski kapacitet koji je omogućio nastanak civilizacije. Upravo zahvaljujući složenoj moralnoj psihologiji, napustili smo šume i savane i osvojili zadovoljstvo i izuzetan mir modernih društava za svega nekoliko hiljada godina. Vodeći čitaoca na putovanje kroz ljudsku prirodu i istoriju iz perspektive psihologije morala, autor želi da ga podstakne na nov način promišljanja o dvema temama koje ljude najviše okupiraju, a u isti mah najviše uznemiruju i razdvajaju: politici i religiji. Ostrašćenost i ljutnju koje dispute o njima prate, Hajt nastoji da zameni divljenjem, zapitanošću i radoznalošću. On izražava nadu da će ova knjiga doprineti ne samo tome da razgovori o moralnosti, politici i religiji postanu uobičajeni, uljudniji i zabavniji, nego i da će nam, u krajnjem, pomoći da se složimo.

Uvod

I Intuicija je na prvom mestu, strateško rezonovanje na drugom

 1.       Odakle potiče moralnost
 2.       Intuitivni pas i njegov racionalni rep
 3.       Pravilo slonova
 4.       Glasajte za mene (evo zašto)

II Moralnost podrazumeva nešto više od štete/povrede i pravednosti

 1.       Dalje od WEIRD moralnosti
 2.       Detektori ukusa pravičnog uma
 3.       Moralne osnove politike
 4.       Prednost konzervativizma

III Moralnost vezuje i zaslepljuje

 1.       Zašto toliko naginjemo ka grupisanju
 2.       Prekidač za mod košnice
 3.       Religija je timski sport
 4.       Zar u neslaganju ne možemo biti malo konstruktivniji

Zaključak

Beleške

Bibliografija

Ilustracije

Džonatan Hajt:

Džonatan Hajt jeste jedan od najznačajnijih istraživača u oblasti političke i moralne psihologije i jedan od najeminentnijih psihologa današnjice. Socijalni je psiholog na Poslovnoj školi Univerziteta Stern u Njujorku, TED govornik i član Američke akademije nauka i umetnosti. Predmet njegovog interesovanja jesu intuitivni osnovi morala i načini na koje on varira u različitim kulturnim i političkim podelama. Od 2018. godine posvećen je proučavanju uticaja društvenih medija na mentalno zdravlje tinejdžera i njihov doprinos porastu političke disfunkcije.

Autor je knjige Hipoteza sreće (Čarobna knjiga), kao i studija Psihologija morala (Clio, 2022) i The Codding of the American Mind (Kodiranje američkog uma), koje su bestseleri Njujork Tajmsa.

ISBN: 978-86-7102-668-0
Težina knjige: 680.00
Dimenzije knjige: 22,5 x 16,5
Broj strana: 1
Povez: broširani
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Datum: 30.08.2022.

Marina Vicanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske