Rasprodato
PUTOKAZ VREMENA
Martin Ejmis
Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Putokaz vremena gradi priču o nacističkom ratnom zločincu koji u Americi ponovo živi svoj život, ali u obrnutom smeru – od smrti do rođenja. Na „kraju istorije“, dakle, zjapi ponor – i u taj ponor upada Ejmisov junak.

RASPRODATO

Tagovi:

U ovom delu Martina Ejmisa vreme igra središnju ulogu, i to – poludelo vreme. Zasnovan na jednom fragmentu iz romana Klanica pet Kurta Vonegata, gde u filmu o bombardovanju puštenom unazad avioni usisavaju bombe, a zgrade se dižu iz pepela, Putokaz vremena gradi priču o nacističkom ratnom zločincu koji u Americi ponovo živi svoj život, ali u obrnutom smeru – od smrti do rođenja. Na „kraju istorije“, dakle, zjapi ponor – i u taj ponor upada Ejmisov junak, kako bi u košmarnom sunovratu ponovo sve preživeo. Reč je o ironijskom sagledavanju prošlosti u kome se ona pretvara u budućnost, da bi se time pokazalo da budućnosti zapravo i nema.

Martin Ejmis:

Osobena pripovedačka poetika svrstava Martina Ejmisa u onu struju savremene britanske književnosti koja bi se mogla označiti kao „multikulturalna“. Kritičari izdvajaju sklonost američkim uticajima kao najznačajniju odliku njegove proze. Ejmis, međutim, ovaj svet ne posmatra s nekog individualno amerikanizovanog stanovišta, već u globalno izmenjenoj slici sveta traga za sopstvenim pogledima. U svojim ranim romanima Novac i Londonska polja on ih pronalazi u antiutopijskoj viziji sveta, smeštenoj u budućnost koja nam je mnogo bliža no što bismo želeli da poverujemo.

Godina izdanja: 2001
ISBN: 86-7102-013-4
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 169
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Đorđe Krivokapić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske