Na ovogodišnjem Sajmu knjiga koji je u toku, gosti naše izdavačke kuće bili su ugledni autori Dimitri Verhulst sa svojim novim romanom Zaludnost življenja, zatim Sven Peters i, u dvostrukoj ulozi domaćeg autora i gosta, Jelica Novaković, koautorka knjige Posledice jednog pucnja zajedno sa Svenom Petersom. Onu su u utorak 27. oktobra predstavili svoju knjigu u Sali Borisav Pekić Hale 1 beogradskog Sajma, a sa njima su nastupili i istoričar prof. Predrag Marković i Zoran Hamović, glavni urednik i direktor Klia. On je u uvodnoj reči naglasio originalni pristup već dugo prisutnoj temi i polemikama o Gavrilu Principu kao heroju ili teroristi, o čemu se već godinama vode korisne koliko i jalove polemike. U prilog načinu na koji su autori koncipirali knjigu, jednim savremenim, interaktivnim i sveobuhvatnim pristupom koji se pre svega trudio da bude objektivan, govorio je istoričar Predrag Marković naglasivši da njihov rad treba da bude primer i domaćim autorima svih profila. Jelica Novaković nadovezala se svojim iskustvom gradjenja mostova između nizozemske i srpske kulture, jezika i autorskih pristupa temama koje su na jednoj strani marginalizovane dok na našoj još uvek predstavljaju žižu interesovanja ali i etičkih opredelenja u odnosu na događaje koji su izazvali Prvi svetski rat. Sven Peters govorio je o izazovima prikupljanja građe kao i o modernim sredstvima komunikacije (kao što je skajp) koji su imali veliku ulogu u stvaranju ove značajne knjige.

Sven Peters i Jelica Novaković su svoje istraživanje o Gavrilu Principu predstavili 29. oktobra i na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu u okviru konferencije Medijska arheologija.

 

Autor fotografija: Karolina Maruszak


Vezane knjige:
POSLEDICE JEDNOG PUCNJA
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Datum: 20.11.2015.

Datum: 19.11.2015.

Datum: 17.11.2015.

Datum: 16.11.2015.

Datum: 14.11.2015.

Datum: 12.11.2015.

Datum: 09.11.2015.

Datum: 03.11.2015.

Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske