Objavljena
RADIO
Martin Šingler, Sindi Viringa
Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Autori iskazuju dužno teorijsko uvažavanje jednog masovnog medija koji je danas svuda prisutan, ali kao predmet proučavanja uglavnom zanemaren. Dobri, uslužni duh radija, koji nam se nalazi pri ruci u svim okolnostima svakodnevice - prilikom vožnje kolima, rada u bašti ili izleta na planinu - za nas je vremenom postao mahinalno korišćena datost.

Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:

Martin Šingler i Sindi Viringa napisali su izvanrednu knjigu o radiju. To je kod nas prvi udžbenik o ovom mediju, ali i prva celovito i zanimljivo pisana knjiga za sve one koji vole radio. Neophodna je pre svega radijskim poslenicima. Sadrži istorijat radija, od njegove pojave do današnjih dana, otkriva njegovu prirodu u odnosu na druge medije, prikazuje različite vrste radijskih programa, od informativnog i zabavnog do dokumentarnog i umetničkog, a bavi se iscrpno i etičkim pitanjima radijskog novinarstva.

Reč je o znalački pisanoj knjizi autora koji radio ne opisuju samo kao teoretičari, već pre svega kao stručnjaci koji poznaju tajne radijskog posla. Prema tome, čitanjem ovog udžbenika zaista se uči kako se, zanatski rečeno, pravi program – kako se pred mikrofonom govori, kako se uspostavlja prava komunikacija sa slušaocima. Razmatranja su uvek konkretna, a navode se veoma često i brojni primeri iz prakse.

Autori prenose najbolja evropska iskustva o različitim tipovima radio-stanica, od javnih do komercijalnih i lokalnih. Oni pokazuju šta moderni radio jeste i šta sve može, ali i kakve su njegove perspektive u velikoj porodici masovnih medija.

Uvod

I Hronologija radija: kratak istorijat
II Reči, govor i glasovi
III Muzika, zvuci i tišina
IV Oko uma
V Pravo na istinu
VI Slušanje i učestvovanje
VII Primeri iz prakse

Đorđe Malavrazić: Devet vrata radija
Zoran Jerković: Radio - podsetnik

Martin Šingler:

Profesor na Univerzitetu Stafordšir (Engleska), na odseku za Medijske studije.

Sindi Viringa:

Radila je kao radio novinar i producent u Australiji i Hong Kongu. Na Londonskom koledžu za muziku i medije drži nastavu iz oblasti radija.

Godina izdanja: 2000
Težina knjige: 375.00
Dimenzije knjige: 22 x 13
Broj strana: 315
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske