Objavljena
SAMOOBLIKOVANJE U RENESANSI - Od Mora do Šekspira
Stiven Grinblat
Prevele sa engleskog Jelena Stakić, Nevena Mrđenović

Samooblikovanje u renesansi predstavlja nezaobilaznu knjigu za sve one koji se bave pitanjem identiteta, izučavanjem evropske renesanse, engleske književnosti i novog istorizma.

Knjižarska cena 1870 RSD
Cena 1496 RSD

Tagovi:

Samooblikovanje u renesansi je studija posvećena predstavama identiteta književnosti 16. veka. Grinblatovom knjigom, koja je ubrzo postala pravi klasik, započeo je pokret novog istorizma u teoriji književnosti i srodnim disciplinama. Baveći se vodećim predstavnicima engleske renesanse, kao što su Mor, Vajat, Spenser, Marlou i Šekspir, Grinblat istražuje strukturu identiteta i otkriva mnogostruke veze između renesansne kulture i oblikovanja identiteta u osvit modernog doba.
Predmet Grinblatovog istraživanja jeste analiza istorijske i kulturne uslovljenosti konstruisanja identiteta u delima navedenih pisaca: od shvatanja prema kojem je identitet „voljno podređivanje legitimnim autoritetima kao što su Bog i država“ (Spenser), do toga da identitet nastaje tek „u trenucima kada je poredak - politički, teološki, polni – narušen“ (Marlou).

Oblikovanje Samooblikovanja u renesansi

Uvod

1. Za stolom uglednika: Morovo samooblikovanje i samoponištenje

2. Reč božja u vremenu tehničke reprodukcije

3. Moć, seksualnost i unutrašnjost u Vajatovoj poeziji

4. Oblikovanje džentlmena: Spenser i uništenje Vrta uživanja

5. Marlo i volja za apsolutnu igru

6. Improvizacija moći

Epilog
Indeks

Stiven Grinblat:

Istoričar i teoretičar književnosti, književni kritičar i dramski pisac. Profesor je društvenih nauka na univerzitetu Harvard. Smatra se osnivačem novog  istorizma, pokreta koji nastoji da promisli složene odnose između estetske i političke sfere, kao i ulogu književnog dela u „kruženju diskursa“ i formiranju ličnih, kulturnih i političkih predstava. Autor je i priređivač mnogih knjiga, a njegovo najpopularnije delo o Šekspiru, pojavilo se i kod nas pod naslovom Vil iz Stratforda: Kako je Šekspir postao Šekspir.  

Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7102-395-5
Težina knjige: 706.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 352
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.
1zqjid'"(){}<x>:/1zqjid;9
Datum: 06.08.2017.
wh0cd444561 <a href=http://quibront.world/>quibron-t</a> <a href=http://compazine.world/>compazine</a> <a href=http://imuran.world/>imuran</a> <a href=http://ashwagandha.reisen/>i found it</a> <a href=http://decadron.reisen/>decadron</a> <a href=http://herbolax.world/>herbolax</a>

Jelena Stakić:

Nevena Mrđenović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske