Objavljena
SLIKA I NJENO TUMAČENJE
Martina Žoli
Preveo sa francuskog Aleksandar Luj Todorović
Knjižarska cena 1430 RSD
Cena 1144 RSD

Tagovi:  umetnostfilm

Autor polazi od novinskih ili književnih diskursa o slikama, razmatra šta od tih slika možemo da očekujemo, kakve frustracije one pothranjuju, kako je njihovo tumačenje uvek uslovljeno “verovanjem”, čak i kada je ono izmenjeno i obogaćeno sećanjem i stereotipima. Ova knjiga nudi istraživački pristup, u kome se polazi od niza praktičnih primera i različitih analiza i, uz pomoć širih teorijskih razmatranja, teži da pronađe izvesno jedinstvo u tumačenju vizuelnih i audiovizuelnih poruka koje nam svakodnevno šalju industrije pokretnih slika. 

UVOD

1. DISKURSI "O"

2. OČEKIVANJA GLEDAOCA

3. O VEROVANJU: IZMEĐU DOKUMENTARNOG I FIKCIJE

4. TUMAČENJE SLIKA IZMEĐU PAMĆENJA, STEREOTIPA, ZAVOĐENJA

OPŠTI ZAKLJUČAK 

Bibiliografija

Indeks pojmova

Martina Žoli:

Profesor na Univerzitetu u Bordou.

Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7102-324-5
Težina knjige: 432.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 261
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske