Objavljena
SLUČAJ KAMIJ KLODEL
Žak Kasar
Prevele sa francuskog Vera Ilijin, Vesna Injac-Malbaša

 

U trenutku kada se činilo da je kontroverzna vajarka Kamij Klodel osuđena na potpuni zaborav, javnost se suočila sa šokantnim otkrićima o njenom životu do kojih je došao istoričar Žak Kasar.

Knjižarska cena 1650 RSD
Cena 1320 RSD

Tagovi:

U trenutku kada se činilo da je kontroverzna vajarka Kamij Klodel osuđena na potpuni zaborav, javnost se suočila sa šokantnim otkrićima o njenom životu do kojih je došao istoričar Žak Kasar. Složeni odnosi u porodici, ljubavna veza s Rodenom, skandalozno i hirovito ponašanje, njena umetnička originalnost učinili su da je vreme u kome je živela skrije od očiju javnosti, ali ne i od istorijskog trenutka. Značaj njenog umetničkog stvaralaštva došao je do izražaja tek u naše doba. Punih dvanaest godina Kasar je obilazio biblioteke i muzeje, pretraživao arhivu koju mu je na raspolaganje stavila porodica Klodel i sve brižljivo beležio. Slučaj Kamij Klodel sadrži potpuni pregled arhivske građe, a mnogi dokumenti, pisma, fotografije objavljeni su prvi put. Zahvaljujući tom obimnom materijalu sakupljenom marljivošću jednog istoričara, čitalac je u prilici da se upozna ne samo sa fascinantnom životnom pričom već i sa stvaralaštvom Kamij Klodel, o kojoj je Šarl Moris 1907. rekao: „Talenat Kamij Klodel je istovremeno sjaj i sramota naše zemlje“.

Žak Kasar:

Rođen je u Alžiru 1923. Studirao je na Sorboni i kasnije predavao istoriju u gimnaziji. Fasciniran stvaralaštvom i neobičnom životnom pričom Kamij Klodel, posvetio se istraživanju i sakupljanju građe za njenu biografiju. Umro je 1981. nestigavši da objavi svoje delo. Slučaj Kamij Klodel objavljen je zahvaljujući naporu članova njegove porodice i saradnika.

Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7102-349-8
Težina knjige: 533.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 438
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volić
Datum: 24.04.2016.

Datum: 21.04.2016.

Vera Ilijin:

Vesna Injac-Malbaša:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske