Objavljena
SMRT JE MUČAN POSAO
Halid Halifa
Preveo sa arapskog Srpko Leštarić

 

U zastrašujućujoj atmosferi građanskog rata u Siriji, junaci romana, putujući, tragaju za svojim ličnim identitetom. Premda je čitaocu, kao i putnicima, smrt kao opšte pravilo neprestano pred očima, roman ne obiluje samo ironijom, stravom i užasom, no i poetskim elementima.

Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:

Smrt je mučan posao peti je Halifin roman, a prvi koji od sada može da se čita i na srpskom jeziku. U SAD on se s lakoćom izborio za status finaliste u konkurenciji za nagradu Nacionalne fondacije za knjige. Ugledni pisac i novinar Eliot Akerman uporedio je Halifu sa Foknerom, a roman je doživeo i brojne pozitivne kritičke prikaze.

U zastrašujućujoj atmosferi građanskog rata u Siriji, junaci romana, putujući, tragaju za svojim ličnim identitetom. Premda je čitaocu, kao i putnicima, smrt kao opšte pravilo neprestano pred očima, roman ne obiluje samo ironijom, stravom i užasom, no i poetskim elementima.

Bez obzira na naslov i radnju koja teče nekoliko predugih dana i noći u sveopštem okruženju smrti, roman Halida Halife ipak govori prvenstveno o životu, iznoseći iskustva i sećanja svakog od troje putnika, pa i poslednju romansu četvrtog među njima, pokojnog oca: čoveka odanog svetoj stvari narodnog ustanka. U tragičnim ratnim godinama dvoje već ostarelih ljudi pronašli su nadu, u najčvršćem uzajamnom poverenju i srećno obnovljenoj nežnosti.

Halid Halifa:

Sirijski romansijer i scenarista. Pisanju se posvetio po završetku studija prava. Uprkos tome što je, zbog opisivanja samovolje vladajuće partije, u romanu Ciganske beležnice, bio iskjlučen iz Udruženja arapskih pisaca, svaka knjiga ovog autora doživela je više od jednog izdanja, dok je većina prevedena na glavne evropske jezike. Dva romana probila su se u uži izbor na listi za Međunarodnu nagradu za arapski roman (IPAF) – Arapski Buker. Bili su to treći i četvrti: Pohvala mržnje i Nema noževa u kuhinjama ovog grada, koji je nagrađen Medaljom Nagiba Mahfuza. Po Halifinim tekstovima snimljene su televizijske serije, kao i više dokumentarnih serija i kratkih filmova.

Halid Halifa bio je jedna od malobrojnih poznatih ličnosti koje su, uprkos ratnim zbivanjima, nastavile da žive u svojoj zemlji. Nakon samo nekoliko dana provedenih u SAD, kamo se zaputio kao dobitnih prestižne stipendije Harvardskog univerziteta, Halid Halifa je, izvinivši se, rekao da se iz istih stopa mora vratiti u domovinu, jer ga progone strašni snovi. Njegovu duboku privrženost rodnom tlu, niko nije mogao sasvim razumeti.

Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-7102-642-0
Težina knjige: 301.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 216
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Milena Apostolović
Datum: 22.07.2021.

Datum: 17.07.2021.

Datum: 14.07.2021.

Datum: 09.07.2021.

Datum: 02.07.2021.

Datum: 01.06.2021.

Datum: 10.05.2021.

Datum: 07.05.2021.

Srpko Leštarić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske