Objavljena
STRAST I SUMNJA
Zoran Markuš
Priredila Radmila Matić-Panić
Knjižarska cena 825 RSD
Cena 660 RSD

Tagovi:  umetnostvizuelnalikovna kritika
Zoran Markuš pripada vitalnom krilu savremene kritičarske prakse koja je snimajući situaciju na terenu iz dana u dan cenila i procenjivala pojedince i pojave na domaćoj umetničkoj sceni. Ovaj talentovani istoričar umetnosti klasičnog obrazovanja, izgradio je prepoznatljiv kritičarski rukopis u kojem je argumentovano, srčano, često i u polemičnom tonu, branio određene teze, zalagao se za ideje i ideale koji se cene kao zbir uspelih i/ili manje uspelih razgovora koje svaka generacija vodi sa svojim vremenom.

Tekstovi u knjizi Strast i sumnja grupisani su u nekoliko tematskih blokova: Studije o srpskim vajarima, Kritike grupnih izložbi jugoslovenskih umetnika, Kritike samostalnih izložbi srpskih umetnika, Kritike međunarodnih izložbi i O umetnosti.

Zoran Markuš:

Zoran Markuš (1925–1996) diplomirao je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Više godina radio je u Komisiji za kulturne veze sa inostranstvom. Bavio se istraživanjima iz novije istorije umetnosti i likovnom kritikom. Autor je značajnih studija o avangardnom pokretu zenitizam, više studija i eseja o srpskim umetnicima, predgovora kataloga izložbi i brojnih likovnih kritika. Njegovi najpoznatiji naslovi su: Lazar Vozarević, Miodrag Vujačić Mirski, Milan Marinković Cile i Dragan Mojović.

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-106-8
Težina knjige: 550.00
Dimenzije knjige: 20x13,5
Broj strana: 483
Povez: Broširani povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Radmila Matić-Panić:

Dokumentarista u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Priredila je i objavila više kataloga i publikacija vezanih za aktivnosti muzeja. 

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske