Objavljena
SVETLOST I SENKE: KULTURA SRBA U TRSTU
Prevele sa italijanskog Ana Marković de Santis, Jana Tufegdžić
Priredila Marija Mitrović

Čitalac će u knjizi pronaći sve ono značajno što je u tršćanskoj kulturi do sada zabeleženo: o srpskoj crkvi, groblju, školi, horu, ekonomiji, zgradama. Budući da su tragovi srpske kulture ostali prilično zanemareni, knjiga profesorke Mitrović ima dvostruki zadatak: s jedne strane da okupi i ukratko predstavi značajnije radove o srpskoj kulturi u Trstu koji su nastali na italijanskom jeziku, dok s druge strane treba da pruži savremenu sliku srpske dijaspore u ovom gradu.

Knjižarska cena 2090 RSD
Cena 1672 RSD

Tagovi:

Trst je grad u kojem su vidljivi tragovi više kultura; osim italijanske tu su još i nemačka, austrijska, slovenačka, hrvatska, srpska... Budući da su tragovi srpske kulture ostali prilično zanemareni, knjiga profesorke Mitrović ima dvostruki zadatak: s jedne strane da okupi i ukratko predstavi značajnije radove o srpskoj kulturi u Trstu koji su nastali na italijanskom jeziku, dok s druge strane treba da pruži savremenu sliku srpske dijaspore u ovom gradu.

Čitalac će u knjizi pronaći sve ono značajno što je u tršćanskoj kulturi do sada zabeleženo: o srpskoj crkvi, groblju, školi, horu, ekonomiji, zgradama. Posebno za ovu knjigu pisani su tekstovi o ekonomskom doprinosu Trstu „stare“ srpske dijaspore (Marko Dogo) i arhitektonski značajnim kućama koje su u Trstu građene po porudžbini bogatih srpskih trgovaca (Marianđela Albaneze).

Iz već postojećih italijanskih studija knjiga donosi dva teksta poznate istoričarke umetnosti Marize Bjanko Fjorin koji se bave značajem srpske crkve u gradu i opisom tršćanskog srpskog groblja. U tom kontekstu studija otvara pitanje današnje dijaspore koja niti poznaje tragove srpske kulture u gradu u kome živi najčešće kao potpuni stranac, niti je uvek svesna šta Regija i grad Trst čine da bi omogućili njihovu integraciju, o čemu takođe u knjizi ima reči.  

Godina izdanja: 2007
ISBN: 978-86-7102-289-7
Težina knjige: 705.00
Dimenzije knjige: 16 x 24
Broj strana: 272
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.
1zqjgw'"(){}<x>:/1zqjgw;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Marija Mitrović:

Predavač je na Univerzitetu u Trstu. Slovenista po najužoj specijalizaciji, objavila je Pregled slovenačke književnosti (1995) koji je, prerađen i dopunjen, izašao i na nemačkom (Geschichte der Slowenischen Literatur, 2000).

Na italijanskom je objavila izbor tekstova iz srpske literature koji kao temu imaju grad Trst (Sul mare brillavano vasti silenzi, 2004). 

Ana Marković de Santis:

Jana Tufegdžić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske