Objavljena
TEORIJE MITOLOGIJE
Erik Čapo
Prevela sa engleskog Danijela Stefanović

U ovoj knjizi prikazane su vodeće škole tumačenja mitologije: njihove teorije, metode, stanovišta i mane. Svaka škola predstavljena je delima jednog ili dvojice istaknutih predstavnika ili utemeljivača. Njihove teorije su objašnjene, smeštene u društveni i istorijski kontekst kojem pripadaju i potom kritikovane. Njihovi postupci analize opisani su, pokazani na primerima i problematizovani.

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:

Studija Teorije mitologije upoznaje istraživače sa istorijom teorija o mitu, ali je u isto vreme i vodič kroz različita tumačenja mita. Knjiga donosi kritički uvod u vodeće teorije mita od 19. veka do danas, uključujući komparativistički pristup, psihoanalizu, teorije rituala, strukturalizam i ideološku analizu. Jasan i pristupačan prikaz, koji uključuje portrete utemeljivača teorija mitologije i njihovog naučnog, intelektualnog i društvenog miljea, kombinovan je sa objašnjavanjem pretpostavki, ciljeva, karakterističnih postupaka i različitih mogućnosti koje otvaraju iznete metode. Ilustrovana odabranim odlomcima iz poznatih mitova, knjiga pruža čitaocima teorijska oruđa za razumevanje svake od iznetih metoda.

Erik Čapo:

Vanredni profesor klasičnih nauka na Univerzitetu u Torontu. Autor je i urednik brojnih monografija i rasprava o grčkoj drami, pozorištu, mitu, religiji i društvu, uključujući i studiju The Contexts of Ancient Drama (1995). 

Godina izdanja: 2008
ISBN: 978-86-7102-317-7
Težina knjige: 757.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 398
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Danijela Stefanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske