Objavljena
TRAKTAT O ČIŠĆENJU PASULJA
Vjeslav Mislivski
Preveo sa poljskog Jovan Jovanović

 

Znalac ljudskih iskušenja, slabosti i snage, Vjeslav Mislivski ume da dirne čitaoca, da ga potrese ili očara i situacijama koje su već nebrojeno puta opisivane u književnim delima. A to svedoči da je poljski pisac svoje životno iskustvo pretočio u sugestivan umetnički tekst koji još jednom, nanovo otkriva ljudske i neljudske porive i postupke.

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  romantraktat o čišćenju pasuljapoljskafilozofija

Roman “Traktat o čišćenju pasulja” (2006) uglednog poljskog pisca Vjeslava Mislivskog svojevrsna je ispovest glavnog junaka koji, obraćajući se misterioznom strancu, pokušava da sumira svoj život. Pripovedač se pita koliko je na njegov život uticala sudbina i koliko su njegovu ličnost oblikovali traumatični događaji iz detinjstva, a koliko istorijska zbivanja u njegovoj rodnoj Poljskoj. Roman Mislivskog predstavlja neku vrstu meditacije o ulozi sudbine i sreće u ljudskom životu. To je divna, veoma mudra knjiga, koja čitaoce mami da joj se neprestano vraćaju.

"Znalac ljudskih iskušenja, slabosti i snage, Vjeslav Mislivski ume da dirne čitaoca, da ga potrese ili očara i situacijama koje su već nebrojeno puta opisivane u književnim delima. A to svedoči da je poljski pisac svoje životno iskustvo pretočio u sugestivan umetnički tekst koji još jednom, nanovo otkriva ljudske i neljudske porive i postupke".

Iz recenzije Dejana Ajdačića

Prikaz ovog romana možete pročitati na sajtu „Culture.pl“: Prikaz knjige

Vjeslav Mislivski:

Poljski romanopisac, rođen 1932. godine; u svojim delima bavi se problemima identiteta seoskih žitelja u burnim istorijskim vremenima. Mislevski veruje da se ruralna kultura zasniva na večnim vrednostima i univerzalnim silama koje oblikuju ljudske živote. Filozofska osnova njegovog dela je ubeđenje da čovek spoznaje sebe boreći se se protiv sudbine.

Najpoznatija dela koja je objavio su:Pałac (1970), Złodziej (1973), Klucznik (1978), Kamień na kamieniu (1984). Za romane Widnokrąg (1996) i Traktat o čišćenju pasulja dobio je nagradu NIKE, poljski pandan Bukerovoj nagradi.

Godina izdanja: 2013
Težina knjige: 449.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 333
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Jovan Jovanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske