Objavljena
TRANZIT
Abdurahman A. Vaberi
Prevela sa francuskog Dragana Banković

Priča ispričana iz više uglova sa metaforom puta kao centralnim ali neostvarivim idealom kome teže svi likovi zaustavljeni u kretanju u tranzitnoj zoni aerodroma. 

Knjižarska cena 660 RSD
Cena 528 RSD

Tagovi:  politikaafrikaratpostmodernasatirapolifonijatranzit
Tranzit je snažan, neobičan roman, satiričan i oštar, sa originalnom poetikom, karakterističnom samo za jedan kontinent – Afriku. Centralne ličnosti Tranzita, dva izgnanika, Harbi i Bešir, otkrivaju nam svoje jedinstvene priče, obojene ličnom i političkom notom.
 
Bešir je bivši vojnik koji se borio protiv pobunjenika, a za račun jedne korumpirane, bestijalne vlade, spremne da regrutuje čak i decu. Mladić iznosi svoja iskustva iz preživljenih ratova u kojima je on, istovremeno i žrtva i dželat. Harbi je intelektualac koji je sve izgubio, rastrzan između dva kontinenta, između nekadašnje sreće i lične i porodične drame koju proživljava.

Tranzit je roman pisan modernim jezikom grada, sa jedinstvenom atmosferom ulice, trga, kafane. Građen je polifonično – od jarkih glasova svojih junaka, koji pokušavaju da, uprkos svemu, nađu smisao u svetu u kome je sve dopušteno.  

I ja dolazim iz daleka. Prelazio sam uzduž i popreko slojeve tucanika, peščane pustinje, ergove i peščare, padine ogoljenih planina i dine oble kao grba kamile. Gasio sam žeđ sokom tamarisa i aloje što rastu u koritu uedova. Obuzimalo me ništavilo. Skriven u tišini pustinje kretao sam se kao kameleon, spor poput lednika. Tako sam usporenim disanjem čuvao snagu, uznemiren poput stražara, pogledom rušio horizont. 

Abdurahman A. Vaberi:

Rođen je 1965. godine u Džibutiju. Od 1985. živi u Francuskoj, gde je diplomirao engleski jezik. Za svoju prvu zbirku novela dobio je priznanje Kraljevske akademije Belgije. Druga Vaberijeva knjiga, Cahier nomade (1996), zajedno sa romanom Balbala (1997) čini deo trilogije o Džibutiju.

Svoja dela većinom je posvetio problemima na tlu afričkog kontinenta. Tako u romanu Moisson de crânes (2000) opisuje genocid u Ruandi. Vaberi je autor koji sa uspehom piše i objavljuje i poeziju i esejistiku. Njegov drugi roman i dosadašnji najveći uspeh, Tranzit, objavila je francuska izdavačka kuća Galimar.  

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-215-3
Težina knjige: 243.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 151
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Dragana Banković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske