Treće izdanje festivala ima za cilj povezivanje savremenog stvaralaštva sa nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije pa će centralni događaj biti praizvedba Nušićevih dramskih fragmenata, najavili su organizatori Narodni muzej iz Zaječara i Udruženje "Kreativna Srbija".

Na jednodnevnom Antikafestu biće predstavljena knjiga izdavačke kuće "Klio" "Đavo" Alfonsa M. di Nola i "Veštice - ispovesti i tajne" Terzile Gato Kanu iz kojih se može uvideti povezanost zla koje se pripisuje prirodi kao i vradžbinama i veštičarenju iz zapisa i svedočanstava optuženih žena i progonitelja.

Povezivanje nematerijalnog i materijalnog nasleđa publici će biti predstavljeno izložbom "Ogledalo ovostranog i onostranog sveta", kao i filmom "Pogrebnik" autora Dragana Nikolića.

Centralni događaj Antikafesta je parizvedba veselog komada u jednom činu koji se po kvalitetu uklapa u obeležavanje 150 godina rođenja Branislava Nušića, promoviše nematerijalnu baštinu i omogućava zanimljiv ambijentalni teatar, najavljuju organizatori.

Malo poznati tekst Nušića koji je dugo ležao u arhivima "Ušao đavo u selo" za pozorište je adaptirao Bradić. On je ovaj tekst u savremenoj muzičko scenskoj postavci smestio u današnje vreme.

U jednočinom komadu igraju Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Vlada Milošević, Marko Pavlović, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević i Nataša Petrović.

Kostimograf je Marina Pavlović, a scenograf Mirko Stokić.

Antikafest je osnovan 2012. godine sa ciljem da antičko nasledje učini vidljivijim i da ga oživi na carskoj palati Feliks Romulijana. Prema oceni Bradića, koji je inicijator festivala, Antikafest je više od festivala antičke drame jer prepoznaje antiku u različitim dimenzijama našeg života, ali i ističe potrebu za živim pozorištem.

Tanjug 
29. avgust 2014.
 


Vezane knjige:
ĐAVO
VEŠTICE
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske