Rasprodato
U OSAMI MANASTIRA
Gustavo Adolfo Beker
Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Delo U osami manastira čini deset lirskih zapisa u omiljenoj romantičarskoj književnoj formi – pismima, koja je pesnik, tokom boravka u manastiru u Verueli, upućivao svojim madridskim prijateljima i čitaocima. 

RASPRODATO

Tagovi:

Delo U osami manastira čini deset lirskih zapisa u omiljenoj romantičarskoj književnoj formi – pismima, koja je pesnik, tokom boravka u manastiru u Verueli, upućivao svojim madridskim prijateljima i čitaocima. Pisma su objavljivana na stranicama časopisa El Kontemporanea.

Zidine drevnog i ruševnog cistercitskog manastira predstavljaju idealnu pozornicu na kojoj će se odvijati pesnikova intimna drama. Svojim postojanjem one svedoče o prolaznosti života, ali i o nekim drugim vremenima; u sećanje prizivaju dane blistave istorije i slave, vere u Boga, junaštvo, plemenitost i lepotu. U tom dekoru prelamaju se prolazno i večno i Beker, iskren do ogoljenosti i jednostavan do patetičnosti, otvara svoju dušu i otkriva svu dramatičnost dubokog osećanja usamljenosti i bola pred neumitnošću smrti.

Gustavo Adolfo Beker:

Gustavo Adolfo Beker rođen je 1836. u Sevilji. U osamnaestoj godini seli se u Madrid i potpuno okreće svojoj umetničkoj vokaciji. Nemiran duh navodio je ovog madridskog boema, novinara, pesnika i slikara na mnoga putovanja po Španiji iza kojih su ostali zapisi kao svedočanstvo izuzetno originalnog viđenja monumentalnih španskih gradova: Avile, Sorije, Toleda, Segovije. Umro je u Madridu, uoči Božića 1870. godine. U poetskoj zaostavštini najčuvenije su njegove Rime, a u proznoj to su dela Legende i Pisma jednoj ženi.

Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 143
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Biljana Bukvić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske