Objavljena
UMETNOST I DEMOKRATIJA
Žoel Zask
Prevela sa francuskog Gorica Todosijević
Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:  umetnostumetnikkulturaobrazovanjedemokratijajavno priznanjeistoričnostpluralitetlični angažmankolekcionargalerista

U svojoj studiji Umetnost i demokratija Žoel Zask ponudila je jedno sasvim novo i autentično viđenje odnosa umetnosti i demokratije. Iako se sve protivi posmatranju umetnosti i demokratije kao uporednih vrednosti, autorka tvrdi da oba pojma počivaju na istovetnim temeljnim principima. Demokratija za nju nema isključivo političko značenje, već predstavlja skup institucija koje štite, ohrabruju ili obnavljaju razvoj individualnosti svakog pojedinca, podjednako umetnika kao i svakog drugog građanina.

Okvir dela tvore pet ključnih pojmova: javno priznanje, obrazovanje, istoričnost, pluralitet i lični angažman. Knjiga je plod istraživačkog iskustva, jer se osnovna građa temelji na razgovorima sa umetnicima, galeristima i pojedinim kolekcionarima, i to u periodu između 2000. i 2002. godine, što svakako doprinosi njenoj aktuelnosti. Štivo je veoma podsticajno, posebno za društvo i kulturu koji nastoje da prevaziđu obrazac u kome dominiraju dirigovana državna politika u kulturi, nedostatak lične i privatne inicijative i okoštalost organizacionih formi u oblasti kulture.

Žoel Zask:

Istraživač u Nacionalnom centru za naučna istraživanja (CNRS-EHESS) u Marseju. Stručnjak u oblasti političke filozofije, uglavnom se bavi pitanjima vezanim za umetnost. Pored studije Umetnost i demokratija autor je dvotomnog dela L’opinion publique et son double (1999).

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-123-8
Težina knjige: 381.00
Dimenzije knjige: 14 x 20
Broj strana: 1
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Gorica Todosijević:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske