Rasprodato
UMETNOST I DRUŠTVO U SREDNJEM VEKU
Žorž Dibi
Prevela sa francuskog Smilja Marjanović-Dušanić

Tokom deset vekova stvorena je i rascvetala se jedna posebna, evropska umetnost čijim se ostacima i danas divimo. 

RASPRODATO

Tagovi:

Tokom deset vekova o kojima se priča u ovoj knjizi, nastajala je Evropa kakvu znamo. Stvorena je i rascvetala se jedna posebna, evropska umetnost čijim se ostacima i danas divimo. Ipak, oblike te umetnosti mi danas ne doživljavamo na način na koji su ih gledali i divili im se oni koji su tu umetnost stvarali. Čovek današnjice očekuje, kao i od moderne umetnosti, estetsko zadovoljstvo. Međutim, za ljude srednjeg veka svi ti spomenici, predmeti i slike imali su jasno određenu funkciju. Bili su u službi kulta. U jednom jasno i snažno hijerarhizovanom društvu, u kojem je nevidljivi svet bio isto tako stvaran i daleko moćniji od vidljivog sveta u kojem smrt nije predstavljala kraj čovekove sudbine, ovi predmeti lepote ispunjavali su tri osnovne funkcije. To su bili darovi prineti Bogu, načini komuniciranja sa onostranim svetom i potvrda svetovne moći onih koji su ih naručivali. U ovoj knjizi, na maestralan način, Žorž Dibi prati razvoj različitih umetničkih oblika tokom hiljadu godina evropske istorije, stavljajući ga u kontekst vremena, poredeći ga sa materijalnim strukturama i kulturnim fenomenima srednjovekovnog društva.

Žorž Dibi:

Verovatno najveći francuski medievista, bio je profesor na College de France i član Francuske Akademije. Najveći deo svojih istraživanja posvetio je odnosima umetnosti i društva u srednjem veku.

Kod nas su prevedene njegove knjige „Vreme katedrala“ i „Vitez, žena, sveštenik“, a pod njegovim uredništvom izdata je petotomna „Istorija privatnog života“ koju objavljuje “Clio”.  

Godina izdanja: 2001
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14 x 21
Broj strana: 141
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Smilja Marjanović-Dušanić:

Smilja Marjanović-Dušanić (1963) redovna je profesorka srednjovekovne istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Njeni brojni radovi na srpskom, engleskom i francuskom jeziku bave se vladarskim obeležjima i državnim simbolima, vladarskom ideologijom, hagiografijom, kultovima svetaca i istorijom mentaliteta.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske