Objavljena
UNIVERZITET NA TRŽIŠTU - Komercijalizacija visokog školstva
Derek Bok
Prevela sa engleskog Jovana Popović

Od čega sve profitiraju univerziteti i kako to utiče na osnovne akademske vrednosti?

Knjižarska cena 990 RSD
Cena 792 RSD

Tagovi:  didaktakomercijalizacijauniverzitettržištevisoko školstvo

Da li je sve u okviru univerziteta na prodaju ukoliko je cena povoljna? U ovoj knjizi, jedan od vodećih prosvetnih stručnjaka u Americi upozorava nas da je odgovor često potvrdan. Sveobuhvatno posmatrajući sve veću komercijalizaciju akademskih institucija, Derek Bok temeljno istražuje napore američkih univerziteta da novčano profitiraju ne samo od sporta, već, sve češće, i od obrazovanja i istraživanja.

Autor pokazuje kako takvi poduhvati podrivaju osnovne akademske vrednosti i šta univerziteti mogu da učine da bi ograničili štetu koja nastaje. Suočeni sa ovakvim iskušenjima, iz silne želje da zarade novac, univerziteti čine sve više ustupaka na štetu osnovnih akademskih vrednosti. Iako preduzetnički univerziteti mogu uspeti na kratke staze, Bok ističe da će samo one institucije koje se čvrsto drže akademskih vrednosti, čak i na uštrb više isplativih ulaganja, steći poverenje javnosti i zadržati ugled fakulteta i studenata.

Kombinujući veliko iskustvo rektora i analitičnost uglednog pravnika, Derek Bok istražuje znake preterane komercijalizacije u svakom segmentu univerziteta. Njegova ozbiljna procena sadašnjeg stanja u sportovima, naučnim istraživanjima i obrazovanju na daljinu, i njegov poziv na preispitivanje i zauzdavanje, trebalo bi da privuče pažnju veća svakog fakulteta u zemlji. Napisao je iskrenu, smelu i važnu knjigu u pravo vreme.
Frenk. H. Rouds, počasni rektor Univerziteta Kornel

Iskustva izneta u ovoj knjizi svedoče o tome da u pogledu komercijalizacije univerziteta postoje brojne mogućnosti i još brojniji problemi. Možda je ona dobar povod da se i kod nas otvori ozbiljna rasprava o toj temi.
Iz pogovora dr Srbijanke Turajlić

Derek Bok:

Nekadašnji rektor i dekan Pravnog fakulteta na Univerzitetu Harvard, profesor je u Centru Hauzer za neprofitne organizacije pri Univerzitetu Harvard. Uključujući delo Univerzitet na tržištu, objavio je pet knjiga o visokom školstvu: Beyound the Ivory Tower (1982), Higher Learning (1986), Universities and the Future of America (1990) i The Shape of the River (1998).

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-224-2
Težina knjige: 343.00
Dimenzije knjige: 21x14,5
Broj strana: 211
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Jovana Popović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske