Rasprodato
UZROCI PRVOG SVETSKOG RATA
Anika Mombauer
Prevela sa engleskog Kseniija Todorović

Priču o Prvom svetskom ratu, jednom od ključnih događaja burnog XX veka, prate neslaganja istoričara o njegovim uzrocima. Stotine knjiga i članaka objavljeno je ovoj temi tokom proteklih decenija, hiljade dokumenata je otkriveno u arhivima i stavljeno istoričarima na raspolaganje – a ipak ključna pitanja i dalje ostaju nerešena.

RASPRODATO

Tagovi:  nemačkaistorija istorija xx vekaprvi svetski ratversajski sporazumrevizija

Anika Mombauer prati strastvene debate koje su se posebno pojačavale u kritičnim periodima proteklog stoleća. Pažnja autorke nije toliko usmerena na događaje koji su do rata doveli koliko na okolnosti koje su podsticale i još podstiču ovu „dugotrajnu raspravu“.
 
Studija Anike Mombauer organizovana je hronološki i počinje analizom kontroverzi nastalih na početku rata. Autorka zatim istražuje rasprave koje su usledile nakon Versajske mirovne konferencije, kao i one koje su bile aktuelne u međuratnom periodu. Mombauerova posebnu pažnju posvećuje istraživanju nemačkog istoričara Frica Fišera i debati koja je usledila kao reakcija na njegove teze o Nemačkoj kao glavnom krivcu za globalni sukob.

Ujedinjenje Nemačke i raspad Jugoslavije ponovo su postavili Prvi svetski rat u centar političke i istoriografske rasprave na prostoru bivše Jugoslavije. Gavrilo Princip je od heroja postao zločinac, Austrougarska od okupatora modernizator, a Srbija je od žrtve postala okupator. Van svake sumnje je da je politički i istoriografski konsenzus o Prvom svetskom ratu iz vremena zajedničke države južnih Slovena podložan reviziji. Problem nastaje ako je revizija motivisana političkim, a ne istoriografskim razlozima, jer u tom slučaju analiza, slična ovoj koju je Anika Mombauer ponudila za Nemačku, ali za jugoslovenski prostor neće uskoro biti napisana. 

dr Vojislav Pavlović, Balkanološki institut SANU

Anika Mombauer:

Predavač na Odeljenju za modernu evropsku istroiju Otvorenog univerziteta u Velikoj Britaniji od 1998. godine. Studirala j e istoriju na Univerzitetu u Minsteru u Nemačkoj i na Univerzitetu Saseks, gde je dobila nagradu za istoriju 1998. godine. Od 2006. do 2011. bila je sekretar Nemačkog društva istoričara.

Član je uređivačkog odbora projekta 1914-1918 Online. 

Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-7102-452-5
Težina knjige: 515.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 226
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 19.06.2017.
wh0cd656215 <a href=http://buy-baclofen.com/>lioresal</a>

Kseniija Todorović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske